ОБЩИЕ СВЕДЕНИЯ


ЖТНBR05236351, Мемлекеттік тіркеу нөмірі0118РК01233

АтауыХалық денсаулығына және қоршаған ортаға жағымсыз әсердың болдырмау мақсатымен әртүрлі егіншілікті қарқындату денгейдің негізінде астық өндірісінде экологиялық тәукелдерді басқару

Басымдық бағытыНаука о жизни и здоровье

Зерттеу типі/түріҚолданбалы зерттеулер

Өтінім берушіТоварищество с ограниченной ответственностью "научно-производственный центр Зернового Хозяйства им. А.И. Бараева"

Ғылыми жетекшіЧуркина Галина Николаевна

МҒТС балдары25.67

Жалпы бекітілген сома360000000


Күтілетін нәтижелер

Жобамен жұмыс жасаудың аяқталысымен жаздық бидай мен жаздық тритикале дәнінің өнімі мен сапасына минералды қорек қарқындылығының түрлі деңгейінің ықпалы анықталады. Егіншіліктің қарқынлығының түрлі деңгейі барысында макро-микроэлементтің, ауыр металлдардың, пестицидтердің қалдықтық мөлшерлерінің жиналу динамикасы анықталады. Өсірудің түрлі технологиялары кезінде бидай мен жаздық тритикале дәнінің әлеуетті қауіпті микроорганизмдермен және пестицидтердің қалдық мөлшерімен зақымдануының тәуекелі бағаланды. Бидай мен жаздық тритикале дәнінің сапасы мен топырақ құнарлығының көрсеткіштеріне органикалық фондардың (көпжылдық шөптерді пайдалану) ықпалы зерттелді. Егіншілікті қарқындылату тәсілдерінің деңгейіне тәуелді жаздық жұмсақ бидай мен тритикале дәнінің, ұнының, нанының сапасы анықталды. Бидай мен тритикалені өсіру кезінде технологиялар әдістерін қарқындылатуға тәуелді бидай мен тритикале дәні, ұны, нанының биологиялық және технологиялық көрсеткіштеріне әсер ететін экологиялық тәуекелдері анықталды. Халық денсаулығы мен қоршаған орта үшін қолайсыз әсерлердің алдын алатын жоғары сапалы экологиялық қауіпсіз дән өндірісі бойынша ұсыныс дайындалды. Солтүстік Қазақстан жағдайында бидай дәнінің контаминациялайтын фитопатогенді микроорганизмдердің каталогы құрылды. Өнертабысқа патент алуға өтінім дайындалды. Халық денсаулығы мен қоршаған орта үшін қолайсыз әсерлердің алдын алатын тәуекелдерді төмендету үшін экологиялық таза дән алу мақсатында астық дақылдарын өсіру технологиялары



КЕҢЕЙТІЛГЕН БАҒДАРЛАМАНЫҢ КӨРСЕТКІШТЕРІ

Реферат (Абстракт) - 2018 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Топырақ – оңтүстік карбонатты қарашірік, дәстүрлі және органикалық егін шаруашылығы, дақылдар –арпабас, еркекшөп, түйежоңышқа, эспарцет, жоңышқа.

Жұмыс мақсаты

Халық денсаулығы мен қоршаған ортаға қолайсыз әсерлердің алдын алатын дозалар оптимизизациясы, минералды тыңайтқыштар мен пестицидтер түрі, макро және микроэлементтердің, ауыр металлдардың, пестицидтер қалдықтарының, дәндер инфекциясының жиналуын азайту негізінде жоғары сапалы бидай мен жаздық тритикаленің экологиялық қауіпсіз дән өндірісінде болатын тәуекелдерді минимизациялау

Зерттеу әдістері

Далалық және зертханалық тәжірибелер негізінде теориялық және эксперименталді әдістер.

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

Егіншіліктің дәстүрлі және органикалық жүйелерінде микробиологиялық тәуекелдер белгіленген: дәннің ұрық аймағын Fusarium тектес фитопатогенді саңырауқұлақтармен (22% - ға дейін) және әсіресе микотоксиндердің продуценттері болып табылатын Alternaria (100% - ға дейін) айтарлықтай жұқтыру және эпифитті микроағзалармен (бактериялар мен саңырауқұлақтардың түрлері) жоғары контаминациясы. Бидай ұнының микробиологиялық талдауы МАФАнМ нормаларының дәстүрлі егіншілік жүйесінде (Р40 нұсқасы (фон)) түйежонышқа бойынша 1,4 есе және N80 азот (алғы егіс еркекшөп облғанда) енгізілген нұсқада 3 есе артқанын көрсетті. Егіншілік жүйесіне қарамастан бидай мен тритикале ұнынан нан пісіру өнімдерінде адам денсаулығына әсер ететін микроорганизмдер анықталған жоқ. Солтүстік Қазақстан облысында "Атамекен-Агро-Корнеевка" ЖШС 10050 га алқапта тыңайтқыштарды қолдану жүйесі енгізілді. 10 ғылыми жарияланым дайындалды,оның ішінде 6 жарияланым, 4 баспасөзде.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Қауіпті төмендету үшін оңтайлы дозалар мен минералдық тыңайтқыштар мен пестицидтер түрлерін пайдалана отырып, бидай мен тритикале экологиялық таза астығын алу мақсатында жаздық бидай мен тритикале өсіру технологиясының әзірленіп жатқан тәсілдері осы дақылдардың өнімділігін 1,2 есеге арттырады, патогенді микрофлораның жинақталуын 40% - ға төмендетеді, бұл халықтың денсаулығы мен қоршаған орта үшін қолайсыз әсерлердің алдын алады.

Қолдану облысы

Ауыл шаруашылығы; Жобаны іске асыру кезінде алынған зерттеу нәтижелері егіншіліктің, агроэкологияның, агробизнестің, тамақ өнімдерін қайта өңдеудің дамуына әсер етеді.

Реферат (Абстракт) - 2018 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Топырақ – оңтүстік карбонатты қарашірік, дәстүрлі және органикалық егін шаруашылығы, дақылдар –арпабас, еркекшөп, түйежоңышқа, эспарцет, жоңышқа.

Жұмыс мақсаты

Халық денсаулығы мен қоршаған ортаға қолайсыз әсерлердің алдын алатын дозалар оптимизизациясы, минералды тыңайтқыштар мен пестицидтер түрі, макро және микроэлементтердің, ауыр металлдардың, пестицидтер қалдықтарының, дәндер инфекциясының жиналуын азайту негізінде жоғары сапалы бидай мен жаздық тритикаленің экологиялық қауіпсіз дән өндірісінде болатын тәуекелдерді минимизациялау

Зерттеу әдістері

Далалық және зертханалық тәжірибелер негізінде теориялық және эксперименталді әдістер.

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

Егіншіліктің дәстүрлі және органикалық жүйелерінде микробиологиялық тәуекелдер белгіленген: дәннің ұрық аймағын Fusarium тектес фитопатогенді саңырауқұлақтармен (22% - ға дейін) және әсіресе микотоксиндердің продуценттері болып табылатын Alternaria (100% - ға дейін) айтарлықтай жұқтыру және эпифитті микроағзалармен (бактериялар мен саңырауқұлақтардың түрлері) жоғары контаминациясы. Бидай ұнының микробиологиялық талдауы МАФАнМ нормаларының дәстүрлі егіншілік жүйесінде (Р40 нұсқасы (фон)) түйежонышқа бойынша 1,4 есе және N80 азот (алғы егіс еркекшөп облғанда) енгізілген нұсқада 3 есе артқанын көрсетті. Егіншілік жүйесіне қарамастан бидай мен тритикале ұнынан нан пісіру өнімдерінде адам денсаулығына әсер ететін микроорганизмдер анықталған жоқ. Солтүстік Қазақстан облысында "Атамекен-Агро-Корнеевка" ЖШС 10050 га алқапта тыңайтқыштарды қолдану жүйесі енгізілді. 10 ғылыми жарияланым дайындалды,оның ішінде 6 жарияланым, 4 баспасөзде.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Қауіпті төмендету үшін оңтайлы дозалар мен минералдық тыңайтқыштар мен пестицидтер түрлерін пайдалана отырып, бидай мен тритикале экологиялық таза астығын алу мақсатында жаздық бидай мен тритикале өсіру технологиясының әзірленіп жатқан тәсілдері осы дақылдардың өнімділігін 1,2 есеге арттырады, патогенді микрофлораның жинақталуын 40% - ға төмендетеді, бұл халықтың денсаулығы мен қоршаған орта үшін қолайсыз әсерлердің алдын алады.

Қолдану облысы

Ауыл шаруашылығы; Жобаны іске асыру кезінде алынған зерттеу нәтижелері егіншіліктің, агроэкологияның, агробизнестің, тамақ өнімдерін қайта өңдеудің дамуына әсер етеді.

Реферат (Абстракт) - 2019 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Топырақ – оңтүстік карбонатты қарашірік, дәстүрлі және органикалық егін шаруашылығы, дақылдар –арпабас, еркекшөп, түйежоңышқа, эспарцет, жоңышқа.

Жұмыс мақсаты

Халық денсаулығы мен қоршаған ортаға қолайсыз әсерлердің алдын алатын дозалар оптимизизациясы, минералды тыңайтқыштар мен пестицидтер түрі, макро және микроэлементтердің, ауыр металлдардың, пестицидтер қалдықтарының, дәндер инфекциясының жиналуын азайту негізінде жоғары сапалы бидай мен жаздық тритикаленің экологиялық қауіпсіз дән өндірісінде болатын тәуекелдерді минимизациялау

Зерттеу әдістері

Далалық және зертханалық тәжірибелер негізінде теориялық және эксперименталді әдістер.

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

Екінші жылы көпжылдық дәнді және бұршақты шөптердің жер үсті биомассасын органикалық тыңайтқыш ретінде пайдалану топырақ құнарлылығының жоғарылауы, органикалық заттардың орташа мөлшері 2,90-нан 3,20% - ға дейін және оның дәстүрлі және органикалық фондағы лабильді фракциясының артуы белгіленді. Минералды тыңайтқыштарды енгізу нормасының ұлғаюымен топырақтағы жылжымалы мыстың дәстүрлі фоны бойынша бидай мен тритикаледегі 3,60 мг/кг-нан 3,75 мг/кг-ға дейін ұлғаю үрдісі байқалады. Микробиологиялық зерттеулерде бидайдың әр түрлі сорттары мен репродукцияларының alternaria текті саңырауқұлақтармен (100% - ға дейін) айтарлықтай жұқтырғаны анықталды. Бидай астығын бактериялармен (аммонификаторлармен және иммобилизаторлармен) контаминациялаудың төмендеуі түйежоңышқа фоны бойынша егіншіліктің органикалық жүйесінде байқалды. Тритикале астығы бидай астығымен салыстырғанда саңырауқұлақтармен аз жұқтырылғаны байқалды. Зақымдану пайызы орта есеппен 56-дан 88% - ға дейін өзгерді. Еркекшөп фоны бойынша органикалық жүйе бойынша дәннің саңырауқұлақпен зақымдануы 53-тен 64% - ға дейін, түйежоңышқа фоны бойынша 74-тен 92% - ға дейін болды. Дәстүрлі жүйеде тиісінше 59-77% және 76-85%. Зерттелетін нұсқаларды қарау кезінде органикалық жүйе бойынша бұршақты алғы егіс тритикале фитопатогенді саңырауқұлақтармен астықтың залалдануының төмендеуіне ықпал еткенін атап өткен жөн.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Қауіпті төмендету үшін оңтайлы дозалар мен минералдық тыңайтқыштар мен пестицидтер түрлерін пайдалана отырып, бидай мен тритикале экологиялық таза астығын алу мақсатында жаздық бидай мен тритикале өсіру технологиясының әзірленіп жатқан тәсілдері осы дақылдардың өнімділігін 1,2 есеге арттырады, патогенді микрофлораның жинақталуын 40% - ға төмендетеді, бұл халықтың денсаулығы мен қоршаған орта үшін қолайсыз әсерлердің алдын алады.

Қолдану облысы

Ауыл шаруашылығы; Жобаны іске асыру кезінде алынған зерттеу нәтижелері егіншіліктің, агроэкологияның, агробизнестің, тамақ өнімдерін қайта өңдеудің дамуына әсер етеді.

2020 жылға арналған есепті көшіру (Орыс тілінде) 2020 жылға арналған есепті көшіру (Ағылшын тілінде)

Реферат (Абстракт) - 2020 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Топырақ-оңтүстік карбонатты қара топырақ, дәстүрлі және органикалық егіншілік, дақылдар – бидай, тритикале, еркекшөп, арпабас, түйежоңышқа, жоңышқа, эспарцет.

Жұмыс мақсаты

Минералды тыңайтқыштар мен пестицидтердің мөлшерлерін, түрлерін оңтайландыру, макро және микроэлементтердің, ауыр металдардың, пестицидтердің қалдық мөлшерінің, халық денсаулығы мен қоршаған ортаға жағымсыз әсерлердің алдын алатын астық инфекциясының жиналуын азайту негізінде бидайдың экологиялық қауіпсіз дәнін және жоғары сапалы жаздық тритикале өндірісі барысында тәуекелдерді азайту.

Зерттеу әдістері

Далалық және зертханалық тәжірибелер негізіндегі теориялық және эксперименттік әдістер.

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

Халық денсаулығы мен қоршаған ортаға жағымсыз әсерлерді болдырмайтын тәуекелдерді азайтуға арналған минералды тыңайтқыштар мен пестицидтердің оңтайлы дозалары мен түрлері бар тритикале және бидайдың экологиялық таза астығын алу үшін жаздық бидай мен тритикалені өсірудің технологиясы әзірленді. Халық денсаулығы мен қоршаған орта үшін қолайсыз әсерлерді болдырмайтын экологиялық қауіпсіз жоғары сапалы астық өндіру бойынша ұсыным әзірленді. Солтүстік Қазақстан жағдайында бидай астығын контаминациялайтын фитопатогендік микроорганизмдердің каталогы құрастырылды. Патентке 3 өтінім берілді: экологиялық таза астық алу мақсатында жаздық бидайды өсірудің қарқынды технология әдістерін ойлап табу. 38 ғылыми мақала, оның ішінде 5 мақала нөлдік емес импакт факторлы Scopus, Web of Science жүйесінде жарияланды.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Жаздық бидай мен тритикале өсірудің әзірленген технологиясы егіншіліктің қарқындату жағдайында астықтың ластану қаупін төмендету және экологиялық таза астық өнімдерін алу бойынша өзара байланысты іс-шараларды қамтиды. Технологияға енгізілген барлық ұсынылатын іс-шараларды пайдалану дәстүрлі технологиямен салыстырғанда экологиялық тәуекелдерді 30% - ға төмендетуге мүмкіндік береді Дән сапасы жоғары бидай және тритикаленің экологиялық қауіпсіз астығын өндіру бойынша ұсыным әзірленді. Солтүстік Қазақстан жағдайында бидай астығын контаминациялайтын фитопатогендік микроорганизмдердің каталогы құрастырылды, оны қолдану қорғаныс құралдарын тиімді пайдалануға мүмкіндік береді.

Енгізу дәрежесі

Дәстүрлі егіншілікте қолданылатын минералды тыңайтқыштар мөлшерлері жөніндегі зерттеулердің нәтижелері Солтүстік Қазақстан облысының «Атамекен-Агро-Корнеевка» ЖШС-де 10 050 га алаңда, «Свободное» ЖШС-де, Ақмола облысының Сандықтау ауданында 5700 га алаңда, Солтүстік Қазақстан облысы, Ғ.Мүсірепов ауданында «Янтарь» ЖШС-де сыналды.

Тиімділігі

Халық денсаулығы мен қоршаған ортаға жағымсыз әсерлерді болдырмайтын тәуекелдерді азайтуға арналған минералды тыңайтқыштар мен пестицидтердің оңтайлы дозалары мен түрлері бар тритикале және бидайдың экологиялық таза астығын алу үшін жаздық бидай мен тритикалені өсірудің әзірленген технологиясы астық өнімінің өнімділігін 10% - ға ұлғайтуға және топырақ құнарлылығын 5% - ға арттыруға ықпал етеді.

Қолдану облысы

Ауыл шаруашылығы

Тапсырманың шифры, жұмыстар кезеңдері Тапсырманың, этаптың аталымы Тапсырманы, жұмыстардың кезеңін орындайтын ұйымның аббревиатурасы Тапсырма, жұмыстың кезеңі басшысының тегі, аты, әкесінің аты, ғылыми дәрежесі, лауазымы Күтілетін нәтижелер
01 Жаздық бидай астығының өнімділігі мен сапасына минералды қоректенудің қарқындылығы әртүрлі дәрежедегі әсерін зерттеу (минералды және органикалық тыңайтқыштар мен пестицидтердің әр түрлі дозалары мен түрлерін қолдану). "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Жаздық бидай астығының өнімі мен сапасына минералдық тамақтанудың қарқындылығы әртүрлі дәреженің әсері зерделенетін болады (минералдық және органикалық тыңайтқыштар мен пестицидтердің әр түрлі дозалары мен түрлерін қолдану). Жаздық бидай астығының жоғары өнімділігі мен сапасын қамтамасыз ететін минералды тамақтану нұсқалары анықталады.
01.01 Жаздық бидайдың өсуі мен дамуына органикалық және минералды тыңайтқыштардың әсерін зерттеу "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Органикалық және минералдық тыңайтқыштардың жаздық бидайдың өсуі мен дамуына әсері зерделенетін болады. Топыраққа тыңайтқыштардың әр түрлі мөлшерін енгізу нәтижесінде құрылған 3 агрофонда далалық тәжірибе жасалады.
01.01.01 Жаздық бидайдың өсуі мен дамуына органикалық және минералды тыңайтқыштардың әсерін зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Органикалық және минералдық тыңайтқыштардың жаздық бидайдың өсуі мен дамуына әсері зерделенетін болады. Топыраққа тыңайтқыштардың әр түрлі мөлшерін енгізу нәтижесінде құрылған 3 агрофонда далалық тәжірибе жасалады.
01.01.02 Жаздық бидайдың өсуі мен дамуына органикалық және минералды тыңайтқыштардың әсерін зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Органикалық және минералдық тыңайтқыштардың жаздық бидайдың өсуі мен дамуына әсері зерделенетін болады Жаздық бидай себілген минералды тыңайтқыштарды енгізудің әртүрлі нұсқалары зерттелетін болады.
01.01.03 Жаздық бидайдың өсуі мен дамуына органикалық және Минералды тыңайтқыштардың әсерін зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Органикалық және минералдық тыңайтқыштардың жаздық бидайдың өсуі мен дамуына әсері зерделенетін болады Минералдық және органикалық тыңайтқыштардың бидай мен тритикале биомассасына әсері зерттелетін болады.
01.02 Органикалық және минералды тыңайтқыштардың өсімдіктердің химиялық құрамына, жаздық бидай астығының өнімділігі мен сапасына әсерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Органикалық және минералдық тыңайтқыштардың өсімдіктердің химиялық құрамына, жаздық бидай астығының өнімділігі мен сапасына әсері анықталады. Топырақ қабатындағы 0-40 см гумус, азот, фосфор және калий құрамының көрсеткіштері анықталады.
01.02.01 Органикалық және минералды тыңайтқыштардың өсімдіктердің химиялық құрамына, жаздық бидай астығының өнімділігі мен сапасына әсерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Органикалық және минералдық тыңайтқыштардың өсімдіктердің химиялық құрамына, жаздық бидай астығының өнімділігі мен сапасына әсері анықталады. Топырақ қабатындағы 0-40 см гумус, азот, фосфор және калий құрамының көрсеткіштері анықталады.
01.02.02 Органикалық және минералды тыңайтқыштардың өсімдіктердің химиялық құрамына, жаздық бидай астығының өнімділігі мен сапасына әсерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Органикалық және минералдық тыңайтқыштардың өсімдіктердің химиялық құрамына, жаздық бидай астығының өнімділігі мен сапасына әсері анықталады. Биометриялық көрсеткіштердің, әр түрлі фонда және минералды тамақтану нұсқаларында бидайдың өсу және даму фазалары бойынша химиялық құрамның, өнімділіктің, егіннің құрылымының және астық сапасының деректері алынатын болады.
01.02.03 Органикалық және минералды тыңайтқыштардың өсімдіктердің химиялық құрамына, жаздық бидай астығының өнімділігі мен сапасына әсерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Органикалық және минералдық тыңайтқыштардың өсімдіктердің химиялық құрамына, жаздық бидай астығының өнімділігі мен сапасына әсері анықталады. Жаздық бидай мен жаздық тритикале егістерінде органикалық және минералдық тыңайтқыштарды қолданудың тиімділігі айқындалатын болады.
02. Егіншілікті интенсивтендірудің әртүрлі дәрежесі кезінде макро-микроэлементтердің, ауыр металдардың, пестицидтердің қалдық мөлшерінің жинақталу динамикасын белгілеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Егіншілікті қарқындатудың әртүрлі дәрежесі кезінде макро-микроэлементтердің, ауыр металдардың, пестицидтердің қалдық мөлшерінің жинақталу динамикасы белгіленетін болады. Макро-микроэлементтердің, ауыр металдардың, топырақта және астықта пестицидтердің қалдық мөлшерінің жинақталу динамикасы айқындалатын болады.
02.01 Егіншілікті қоршаған ортаға және астық өндіру кезіндегі халықтың денсаулығына интенсификациялау факторларын мониторингілеу және зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Егіншілікті қоршаған ортаға және астық өндіру кезінде халықтың денсаулығына қарқындату факторлары мониторинг жүргізіліп, зерттелетін болады. Химияландыру құралдарын интенсификациялау деңгейі әртүрлі агрофондарда ауыр металдар мен микроэлементтерді, сондай-ақ бидай мен тритикале астығын анықтауға топырақ сынамаларын іріктеу жүргізілетін болады.
02.01.01 Егіншілікті қоршаған ортаға және астық өндіру кезіндегі халықтың денсаулығына интенсификациялау факторларын мониторингілеу және зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Егіншілікті қоршаған ортаға және астық өндіру кезінде халықтың денсаулығына қарқындату факторлары мониторинг жүргізіліп, зерттелетін болады. Химияландыру құралдарын интенсификациялау деңгейі әртүрлі агрофондарда ауыр металдар мен микроэлементтерді, сондай-ақ бидай мен тритикале астығын анықтауға топырақ сынамаларын іріктеу жүргізілетін болады.
02.01.02 Астық өндіру кезінде егіншілікті қоршаған ортаға және халықтың денсаулығына интенсификациялау факторларын мониторингілеу және зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Егіншілікті қоршаған ортаға және астық өндіру кезінде халықтың денсаулығына қарқындату факторлары мониторинг жүргізіліп, зерттелетін болады. Қоректік элементтер, ауыр металдар және топырақ пен дәндегі микроэлементтер бойынша деректер қорытылатын болады.
02.01.03 Егіншілікті қоршаған ортаға және астық өндіру кезіндегі халықтың денсаулығына интенсификациялау факторларын мониторингілеу және зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Егіншілікті қоршаған ортаға және астық өндіру кезінде халықтың денсаулығына қарқындату факторлары мониторинг жүргізіліп, зерттелетін болады. Астық өндіру кезінде агроценоздарға егіншілікті қарқындату факторларына кешенді баға берілетін болады.
02.02 Аграрлық өндірісті және азық-түлік қауіпсіздігін тұрақты дамыту үшін ауыр металдардың жинақталуын, астық пен топырақтағы пестицидтердің қалдық мөлшерін азайту бойынша ұсынымдар мен алдын алу іс-шараларын әзірлеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Аграрлық өндірісті және азық-түлік қауіпсіздігін тұрақты дамыту үшін ауыр металдардың жинақталуын, астық пен топырақтағы пестицидтердің қалдық мөлшерін азайту жөнінде ұсынымдар мен профилактикалық іс-шаралар әзірленетін болады. Топырақты өңдеудің нөлдік технологиясын пайдалану кезінде пестицидтердің қалдық мөлшерін анықтауға топырақ сынамаларын іріктеу жүргізілетін болады. Астық өндіру кезінде агроценоздарға егіншілікті қарқындату факторларына кешенді баға берілетін болады.
02.02.02 Аграрлық өндірісті және азық-түлік қауіпсіздігін тұрақты дамыту үшін ауыр металдардың жинақталуын, астық пен топырақтағы пестицидтердің қалдық мөлшерін азайту бойынша ұсынымдар мен алдын алу іс-шараларын әзірлеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Аграрлық өндірісті және азық-түлік қауіпсіздігін тұрақты дамыту үшін ауыр металдардың жинақталуын, астық пен топырақтағы пестицидтердің қалдық мөлшерін азайту жөнінде ұсынымдар мен профилактикалық іс-шаралар әзірленетін болады. Топырақты өңдеудің нөлдік технологиясын пайдалану кезінде пестицидтердің қалдық мөлшерін анықтауға топырақ сынамаларын іріктеу жүргізілетін болады.
02.02.03 Аграрлық өндірісті және азық-түлік қауіпсіздігін тұрақты дамыту үшін ауыр металдардың жинақталуын, астық пен топырақтағы пестицидтердің қалдық мөлшерін азайту бойынша ұсынымдар мен алдын алу іс-шараларын әзірлеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Аграрлық өндірісті және азық-түлік қауіпсіздігін тұрақты дамыту үшін ауыр металдардың жинақталуын, астық пен топырақтағы пестицидтердің қалдық мөлшерін азайту жөнінде ұсынымдар мен профилактикалық іс-шаралар әзірленетін болады. Ауыр металдардың жинақталуын, астық пен топырақтағы пестицидтердің қалдық мөлшерін төмендету бойынша ұсыныстар берілетін болады.
03. Бидай астығының ықтимал қауіпті микроорганизмдермен және оны өсірудің әр түрлі технологиялары кезінде пестицидтердің қалдық көлемімен жұқтыру қаупін бағалау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Бидай астығын өсірудің әртүрлі технологиялары кезінде ықтимал қауіпті микроорганизмдермен және пестицидтердің қалдық көлемдерімен жұқтыру қаупі бағаланатын болады. Астық өнімінің экологиялық қауіпсіздігі тұрғысынан әртүрлі агрофондар зерттелетін болады.
03.01 Әр түрлі агрофондарда өсірілетін бидай егісіндегі топырақ микробоценозын зерттеу "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Әр түрлі агрофондарда өсірілетін бидай егісіндегі топырақ микробоценоз зерттелетін болады. Топырақтық фитопатогенді микромицеттер, бидай дәндері мен жаздық тритикале ауруларының әлеуетті қоздырғыштары бөлінетін болады.
03.01.01 Әр түрлі агрофондарда өсірілетін бидай егісіндегі топырақ микробоценозын зерттеу "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Әр түрлі агрофондарда өсірілетін бидай егісіндегі топырақ микробоценоз зерттелетін болады. Топырақтық фитопатогенді микромицеттер, бидай дәндері мен жаздық тритикале ауруларының әлеуетті қоздырғыштары бөлінетін болады.
03.01.02 Әр түрлі агрофондарда өсірілетін бидай егісіндегі топырақ микробоценозын зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Әр түрлі агрофондарда өсірілетін бидай егісіндегі топырақ микробиоценоз зерттелетін болады. Әр түрлі агрофондарда бидай және жаздық тритикале егістерінде таралған топырақтық фитопатогенді микромицеттер сәйкестендіріледі.
03.01.03 Әр түрлі агрофондарда өсірілетін бидай егісіндегі топырақ микробоценозын зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Әр түрлі агрофондарда өсірілетін бидай егісіндегі топырақ микробоценоз зерттелетін болады. Технология деңгейіне байланысты бидай және жаздық тритикале егістерінде топырақ профилінің көлденеңінен микробиоценозға баға берілетін болады.
03.02 Әр түрлі агрофондарда бидай дәнін өсіру кезінде оның микробиологиялық жай-күйінің мониторингі, бидай дәнін контаминдейтін негізгі қоздырғыштарды бөлу және сәйкестендіру. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Бидайды әр түрлі агрофондарда өсіру кезінде оның микробиологиялық жай-күйіне мониторинг жүргізіледі, бидай астығын контаминдейтін негізгі қоздырғыштар бөлініп, сәйкестендіріледі. Астықтың ұрықтық аймағын зақымдайтын эпифитті микроорганизмдер мен микроорганизмдердің түрлік және сандық құрамы зерттелетін болады.
03.02.01 Әр түрлі агрофондарда бидай дәнін өсіру кезінде оның микробиологиялық жай-күйінің мониторингі, бидай дәнін контаминдейтін негізгі қоздырғыштарды бөлу және сәйкестендіру. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Бидайды әр түрлі агрофондарда өсіру кезінде оның микробиологиялық жай-күйіне мониторинг жүргізіледі, бидай астығын контаминдейтін негізгі қоздырғыштар бөлініп, сәйкестендіріледі. Астықтың ұрықтық аймағын зақымдайтын эпифитті микроорганизмдер мен микроорганизмдердің түрлік және сандық құрамы зерттелетін болады.
03.02.02 Бидайды әр түрлі агрофондарда өсіру кезінде оның микробиологиялық жай-күйінің мониторингі, негізгі қоздырғыштарды, бидайды минирлеуші астығын бөлу және сәйкестендіру. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Бидайды әр түрлі агрофондарда өсіру кезінде оның микробиологиялық жай-күйіне мониторинг жүргізіледі, бидай астығын контаминдейтін негізгі қоздырғыштар бөлініп, сәйкестендіріледі. Неғұрлым кең таралған эпифиттік және контаминациялайтын бидай астығының ұрық аймағы микроорганизмдер бөлінетін болады.
03.02.03 Әр түрлі агрофондарда бидай дәнін өсіру кезінде оның микробиологиялық жай-күйінің мониторингі, бидай дәнін контаминдейтін негізгі қоздырғыштарды бөлу және сәйкестендіру. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Бидайды әр түрлі агрофондарда өсіру кезінде оның микробиологиялық жай-күйіне мониторинг жүргізіледі, бидай астығын контаминдейтін негізгі қоздырғыштар бөлініп, сәйкестендіріледі. Әр түрлі агрофондар бойынша өсірілетін бидай дәнінің жай-күйіне толық микробиологиялық баға беріледі.
03.03 Ұнды және дайын нан пісіру өнімін онда адам денсаулығына зиян келтіретін микроорганизмдердің болуына микробиологиялық зерттеу жүргізу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Адам денсаулығына зиян келтіретін микроорганизмдердің болуына ұн мен дайын нан пісіру өнімдеріне микробиологиялық зерттеулер жүргізілетін болады. Ұннан және дайын нан пісіру өнімдерінен микроорганизмдердің негізгі топтары бөлінетін болады.
03.03.01 Ұнды және дайын нан пісіру өнімін онда адам денсаулығына зиян келтіретін микроорганизмдердің болуына микробиологиялық зерттеу жүргізу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Адам денсаулығына зиян келтіретін микроорганизмдердің болуына ұн мен дайын нан пісіру өнімдеріне микробиологиялық зерттеулер жүргізілетін болады. Ұннан және дайын нан пісіру өнімдерінен микроорганизмдердің негізгі топтары бөлінетін болады.
03.03.02 Ұнды және дайын нан пісіру өнімін онда адам денсаулығына зиян келтіретін микроорганизмдердің болуына микробиологиялық зерттеу жүргізу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Адам денсаулығына зиян келтіретін микроорганизмдердің болуына ұн мен дайын нан пісіру өнімдеріне микробиологиялық зерттеулер жүргізілетін болады. Ұн мен дайын нан пісіру өнімін контаминдейтін микроорганизмдердің негізгі түрлері сәйкестендіріледі.
03.03.03 Ұнды және дайын нан пісіру өнімін онда адам денсаулығына зиян келтіретін микроорганизмдердің болуына микробиологиялық зерттеу жүргізу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Адам денсаулығына зиян келтіретін микроорганизмдердің болуына ұн мен дайын нан пісіру өнімдеріне микробиологиялық зерттеулер жүргізілетін болады. Ұнның және дайын нан пісіру өнімдерінің жай-күйіне оның фитопатогенді микроорганизмдермен контаминациялануына толық микробиологиялық сипаттама беріледі.
03.04 Бидай мен тритикале дәніндегі пестицидтердің қалдық мөлшерін анықтау "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Бидай мен тритикале дәніндегі пестицидтердің қалдық саны анықталады. Технологиялар деңгейіне байланысты астық өнімінде кең таралған пестицидтердің болуы анықталады.
03.04.01 Бидай мен тритикале дәніндегі пестицидтердің қалдық мөлшерін анықтау "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Бидай мен тритикале дәніндегі пестицидтердің қалдық саны анықталады. Технологиялар деңгейіне байланысты астық өнімінде кең таралған пестицидтердің болуы анықталады.
03.04.02 Бидай мен тритикале дәніндегі пестицидтердің қалдық мөлшерін анықтау "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Бидай мен тритикал дәніндегі пестицидтердің қалдық саны анықталады. Астық өнімінде пестицидтердің жинақталуына агротехнологиялардың рөлі көрсетілетін болады.
03.04.03 Бидай мен тритикале дәніндегі пестицидтердің қалдық мөлшерін анықтау "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Бидай мен тритикале дәніндегі пестицидтердің қалдық саны анықталады. Өсіру технологиясының бидай дәнінде және жаздық тритикаледа пестицидтердің жинақталуына әсері белгіленетін болады.
04. Топырақтың құнарлылық көрсеткіштеріне және жаздық бидай мен жаздық тритикале дәндерінің сапасына органикалық фондардың әсерін зерттеу (көпжылдық шөптерді пайдалану). "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Органикалық фондардың (көпжылдық шөптерді пайдалану) топырақ құнарлылығының көрсеткіштеріне және жаздық бидай мен жаздық тритикале астығының сапасына әсері зерделенетін болады. Органикалық аяның нұсқалары бойынша далалық тәжірибелер жасалады.
04.01 Көп жылдық дәнді және бұршақты шөптер қабатының топырақ құнарлылығына (макро-элементтердің жылжымалы формаларының, лабильді, суда еритін гумустың құрамына) әсерін зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық дәнді және бұршақты шөптер қабатының топырақ құнарлылығына (макроэлементтердің жылжымалы формаларының, лабильді, суда еритін гумустың құрамына) әсері зерттелетін болады. Макроэлементтердің, лабильді, суда еритін гумустың жылжымалы нысандарының мазмұны анықталады.
04.01.01 Көп жылдық дәнді және бұршақты шөптер қабатының топырақ құнарлылығына (макро-элементтердің жылжымалы формаларының, лабильді, суда еритін гумустың құрамына) әсерін зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық дәнді және бұршақты шөптер қабатының топырақ құнарлылығына (макроэлементтердің жылжымалы формаларының, лабильді, суда еритін гумустың құрамына) әсері зерттелетін болады. Макроэлементтердің, лабильді, суда еритін гумустың жылжымалы нысандарының мазмұны анықталады.
04.01.02 Көп жылдық дәнді және бұршақты шөптер қабатының топырақ құнарлылығына (макро-элементтердің жылжымалы формаларының, лабильді, суда еритін гумустың құрамына) әсерін зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық дәнді және бұршақты шөптер қабатының топырақ құнарлылығына (макро-элементтердің жылжымалы нысандарының, лабильді, суда еритін гумустың құрамына) әсері зерттелетін болады. Органикалық аяға байланысты топырақтың ылғалдылығы мен құрылымының өзгеруі анықталады.
04.01.03 Көп жылдық дәнді және бұршақты шөптер қабатының топырақ құнарлылығына (макро-элементтердің жылжымалы формаларының, лабильді, суда еритін гумустың құрамына) әсерін зерттеу. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық дәнді және бұршақты шөптер қабатының топырақ құнарлылығына (макроэлементтердің жылжымалы формаларының, лабильді, суда еритін гумустың құрамына) әсері зерттелетін болады. Топырақ құнарлылығының параметрлеріне әсер ететін неғұрлым перспективалы көпжылдық шөптер анықталатын болады.
04.02 Көпжылдық шөптердің бидай мен жаздық тритикале астығының өнімділігі мен сапасына әсерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық шөптердің бидай мен жаздық тритикале астығының өнімділігі мен сапасына әсері белгіленетін болады. Көп жылдық шөптердің нұсқаларында шикі протеин мен шикі талшық құрамының және жемнің қоректік құндылығының көрсеткіштері айқындалатын болады.
04.02.01 Көпжылдық шөптердің бидай мен жаздық тритикале астығының өнімділігі мен сапасына әсерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық шөптердің бидай мен жаздық тритикале астығының өнімділігі мен сапасына әсері белгіленетін болады. Көп жылдық шөптердің нұсқаларында шикі протеин мен шикі талшық құрамының және жемнің қоректік құндылығының көрсеткіштері айқындалатын болады.
04.02.02 Көпжылдық шөптердің бидай мен жаздық тритикале астығының өнімділігі мен сапасына әсерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық шөптердің бидай мен жаздық тритикале астығының өнімділігі мен сапасына әсері белгіленетін болады. Көпжылдық шөптердің нұсқаларында микроэлементтер құрамының көрсеткіштері анықталады.
04.02.03 Көпжылдық шөптердің бидай мен жаздық тритикале астығының өнімділігі мен сапасына әсерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық шөптердің бидай мен жаздық тритикале астығының өнімділігі мен сапасына әсері белгіленетін болады. Шикі протеин мен талшық құрамының, жемшөп пен макроэлементтердің қоректік құндылығының көрсеткіштері бойынша перспективалы көпжылдық шөптер анықталатын болады.
04.03 Көпжылдық шөптердің топырақ биоценозына әсерін анықтау (топырақ микроорганизмдерінің сандық және түрлік құрамы). "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық шөптердің топырақ биоценозына (топырақ микроорганизмдерінің сандық және түрлік құрамы) әсері белгіленеді. Микроорганизмдердің басым физиологиялық топтары бөлінеді.
04.03.01 Көпжылдық шөптердің топырақ биоценозына әсерін анықтау (топырақ микроорганизмдерінің сандық және түрлік құрамы). "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық шөптердің топырақ биоценозына (топырақ микроорганизмдерінің сандық және түрлік құрамы) әсері белгіленеді. Микроорганизмдердің басым физиологиялық топтары бөлінеді.
04.03.02 Көпжылдық шөптердің топырақ биоценозына әсерін анықтау (топырақ микроорганизмдерінің сандық және түрлік құрамы). "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық шөптердің топырақ биоценозына (топырақ микроорганизмдерінің сандық және түрлік құрамы) әсері белгіленеді. Көпжылдық шөптердің егістерінде топырақ профилінің қабаты бойынша микроорганизмдер бөлінетін болады.
04.03.03 Көпжылдық шөптердің топырақ биоценозына әсерін анықтау (топырақ микроорганизмдерінің сандық және түрлік құрамы). "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Көпжылдық шөптердің топырақ биоценозына (топырақ микроорганизмдерінің сандық және түрлік құрамы) әсері белгіленеді. Көп жылдық шөптер егісіндегі топырақ микробоценозының толық сипаттамасы беріледі және микроорганизмдердің басым түрлері, оның ішінде фитопатогенді түрлері бөлінеді.
05. Астық, ұн, жаздық жұмсақ бидай және тритикале нанның сапасын егіншілік тәсілдерінің қарқындылығы дәрежесіне байланысты анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Астық, ұн, жаздық жұмсақ бидай мен тритикале нанның сапасы егіншілік тәсілдерінің қарқынды-лығы дәрежесіне байланысты анықталатын бола-ды. Егіншілікті қабылдауға байланысты неғұрлым маңызды сапалық сипаттамалар зерделенетін болады.
05.01 Жаздық жұмсақ бидай мен тритикале дәнінің физикалық, физика-химиялық және биохимиялық сапа көрсеткіштерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Жаздық жұмсақ бидай мен тритикале дәнінің физика-лық, физика-химиялық және биохимиялық көрсеткіштері анықталады. Жаздық жұмсақ бидай мен тритикале астығының сапа көрсет-кіштері анықталады: астықтың жай-күйі түсі, түссіздену дәрежесі, иісі, ылғалдылығы, табиғаты, 1000 дәннің салмағы, шикі дән маңызының салмақтық үлесі, дән маңызының сапа-сы, ақуыздың салмақтық үлесі, бүлінген дәндердің саны. 6 ғылыми мақала, оның ішінде нөлдік емес факторы бар журналдарда 1 мақала "Molecular Breeding", (IF-2,46; SCOPUS , Нидерланд); 2 ғылыми мақала ресейлік журналдарда; 3 ғылыми мақала қазақстандық журналдарда жарияланады (1 мақала "Вестник сельскохозяйственной науки Казах-стана"журналында).
05.01.01 Жаздық жұмсақ бидай мен тритикале дәнінің физикалық, физика-химиялық және биохимиялық сапа көрсеткіштерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Жаздық жұмсақ бидай мен тритикале дәнінің физикалық, физика-химиялық және биохимиялық көрсеткіштері анықталады. Жаздық жұмсақ бидай мен тритикале астығының сапа көрсеткіштері анықталады: астықтың жай-күйі түсі, түссіздену дәрежесі, иісі, ылғалдылығы, табиғаты, 1000 дәннің салмағы, шикі дән маңызының салмақтық үлесі, дән маңызының сапасы, ақуыздың салмақтық үлесі, бүлінген дәндердің саны. 6 ғылыми мақала, оның ішінде нөлдік емес факторы бар журналдарда 1 мақала "Molecular Breeding", (IF-2,46; SCOPUS , Нидерланд); 2 ғылыми мақала ресейлік журналдарда; 3 ғылыми мақала қазақстандық журналдарда жарияланады (1 мақала "Вестник сельскохозяйственной науки Казахстана"журналында).
05.01.02 Жаздық жұмсақ бидай мен тритикале дәнінің физикалық, физика-химиялық және биохимиялық сапа көрсеткіштерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Жаздық жұмсақ бидай мен тритикале дәнінің физикалық, физика-химиялық және биохимиялық көрсеткіштері анықталады. Ақуыз, желім, дәннің физикалық қасиеттері анықталады. Экологиялық қауіпсіз астық өндіру технологиясы бойынша дөңгелек үстел өткізіледі. 6 ғылыми мақала, оның ішінде нөлдік емес факторлы журналдарда -1 "Science and World" (IF-0,325; Global Infactor, Австралия); 3 ғылыми мақала ресейлік журналдарда; 2 ғылыми мақала қазақстандық журналдарда "Вестник сельскохозяйственной науки Казахстана", "Почвоведение и агрохимия") жарияланады.
05.01.03 Жаздық жұмсақ бидай мен тритикале дәнінің физикалық, физика-химиялық және биохимиялық сапа көрсеткіштерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Жаздық жұмсақ бидай мен тритикале дәнінің физикалық, физика-химиялық және биохимиялық көрсеткіштері анықталады. Әр түрлі өсіру фондарындағы астық сапасының көрсеткіштерін кешенді зерттеу жүргізілетін болады.
05.02 Қамырдың физикалық қасиеттерін, жаздық жұмсақ бидай мен тритикале ұнынан пісірілген нан сапасының нан пісіру көрсеткіштерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Қамырдың физикалық қасиеттері, жаздық жұмсақ бидай ұны мен сынамалық пісіру кезінде тритикале ұнынан жасалған нан сапасының нан пісіру көрсеткіштері анықталады. Шопеннің альвеографында және фаринограммаларды ашып көрсететін брабендердің фаринографында қамырдың физикалық қасиеттері, сынама зертханалық пісіру бойынша нан пісіру сапасы зерттелетін болады. Халықтың денсаулығы мен қоршаған орта үшін қолайсыз әсердің алдын алатын сапасы жоғары экологиялық қауіпсіз астық өндіру жөніндегі ұсыныс әзірленетін болады. Солтүстік Қазақстан жағдайында бидай дәнін контаминдейтін фитопатогенді микроорганизмдердің каталогы жасалады. Өнертабысқа патент алуға өтінім дайындалады. Халықтың денсаулығы мен қоршаған орта үшін қолайсыз әсерлерді болғызбайтын тәуекелдерді азайту үшін экологиялық таза астық алу мақсатында астық дақылдарын өсіру технологиялары әзірленетін болады. 8 ғылыми мақала, оның ішінде нөлдік емес факторлы журналдарда -1 "Eurasian Soil Science" (IF-0,576 , SCOPUS,Ресей); ресейлік журналдарда 3 ғылыми мақала; қазақстандық журналдарда 4 ғылыми мақала ("Топырақтану және агрохимия"журналында 1 мақала) жарияланады.
05.02.03 Қамырдың физикалық қасиеттерін, жаздық жұмсақ бидай мен тритикале ұнынан пісірілген нан сапасының нан пісіру көрсеткіштерін анықтау. "А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чуркина Галина Николаевна Қамырдың физикалық қасиеттері, жаздық жұмсақ бидай ұны мен сынамалық пісіру кезінде тритикале ұнынан жасалған нан сапасының нан пісіру көрсеткіштері анықталады. Шопеннің альвеографында және фаринограммаларды ашып көрсететін брабендердің фаринографында қамырдың физикалық қасиеттері, сынама зертханалық пісіру бойынша нан пісіру сапасы зерттелетін болады. Халықтың денсаулығы мен қоршаған орта үшін қолайсыз әсердің алдын алатын сапасы жоғары экологиялық қауіпсіз астық өндіру жөніндегі ұсыныс әзірленетін болады. Солтүстік Қазақстан жағдайында бидай дәнін контаминдейтін фитопатогенді микроорганизмдердің каталогы жасалады. Өнертабысқа патент алуға өтінім дайындалады. Халықтың денсаулығы мен қоршаған орта үшін қолайсыз әсерлерді болғызбайтын тәуекелдерді азайту үшін экологиялық таза астық алу мақсатында астық дақылдарын өсіру технологиялары әзірленетін болады. 8 ғылыми мақала, оның ішінде нөлдік емес факторлы журналдарда -1 "Eurasian Soil Science" (IF-0,576 , SCOPUS,Ресей); ресейлік журналдарда 3 ғылыми мақала; қазақстандық журналдарда 4 ғылыми мақала ("Топырақтану және агрохимия"журналында 1 мақала) жарияланады.