ОБЩИЕ СВЕДЕНИЯ


ЖТНBR06249227, Мемлекеттік тіркеу нөмірі0118РК01225

АтауыМал тектес өнімдерді қайта өңдеу және сақтау инновациялық технологияларын жасау

Басымдық бағытыУстойчивое развитие агропромышленного комплекса и безопасность сельскохозяйственной продукции

Зерттеу типі/түріҚолданбалы зерттеулер

Өтінім берушіТоварищество с ограниченной ответственностью "Казахский научно-исследовательский институт перерабатывающей и пищевой промышленности"

Ғылыми жетекшіЧоманов Уришбай Чоманович

МҒТС балдары28

Жалпы бекітілген сома339000000


Күтілетін нәтижелер

Зерттелетін болады: ІҚМ-дың тұтас етін мүшелеу және сүйектен етті сылып алу жөніндегі халықаралық талаптар, олардың күйлілігі анықталды, еттің морфологиясы мен химиясын анықтады, еттің сойылғаннан кейінгі өзгерістерінің сапалық көрсеткіштері анықталған, жартылай тұтас еттің сүйек диаграммасы құрастырылған және стандартты негізгі кесектердің мүшелеу сызбасы жасалды, алдыңғы және артқы ширектердің арасындағы шекара және олардың кесектері анықталды, жартылай тұтас еттің бұлшықеттері анықталды, ет түсінің үлгілері анықталды, майдың және мәрмәр түстілігі, жануарлардың майының сапалық көрсеткіштері зерттелді, майды торталаудың технологиялық процесі, өт қабының зерттеулері жүргізілді, жануар майларын салқындату және сақтаудың технологиялық параметрлері және тазалау, сұрыптау, майдалаудың технологиялық параметрлері анықтады, сүт өнімдерінде құрғақ сүттің сапалық және сандық анықтау үшін әлемде қол жетімді әдіснамалар зерттелді, бұл әдістер зертхана жағдайында сыналған, био-қоспасы әзірленді; бие сүтінің сапалық көрсеткіштері зерттелді, сүт зауытында жабдықтарды техникалық сараптау жүргізілді; ешкі сүтін өндірудің даму тенденциясы анықталды, ешкі сүтін өңдеу әдістерін, режимдерін және параметрлерін таңдау бойынша зерттеулер жүргізілді, пробиотикалық өнімге қойылатын бастапқы талаптар әзірленді, ешкі сүтінің технологиялық параметрлері мен ашыту режимдері жасалды, ешкі сүттің химиялық құрамы бағаланып, ешкі сүтінен жасалған жаңа өнімдердің технологиясы мен рецептурасы әзірленді



КЕҢЕЙТІЛГЕН БАҒДАРЛАМАНЫҢ КӨРСЕТКІШТЕРІ

Реферат (Абстракт) - 2018 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

ІРІ ҚАРА, САПА, СТАНДАРТ, ЕТ, ТҰҚЫМ, ЕТТІ МАЛ, ЖАНУАР МАЙЫ, ӨРТ ҚАБЫ, БИЕ СҮТІ, БИОҚОСПА, ҚҰРҒАҚ СҮТ, ӘДІС, ИФА, ЕШКІ СҮТІ, БАЛАЛАР ТАҒАМЫ, ДИЕТАЛЫҚ ТАҒАМЫ...

Жұмыс мақсаты

: өнімдердің сапасын, қауіпсіздігін, бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз етуге және тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің тиімділігін арттыруға бағытталған халықаралық стандарттар талаптарына сәйкес жануарлардан алынатын өнімдерді қайта өңдеу және сақтауға арналған ғылыми негізделген технологияларды әзірлеу...

Зерттеу әдістері

ГОСТ 31797-2012; ГОСТ 31477-2012; GB 2707-2016 ;ГОСТ 8285-91; ГОСТ 25292-2017.; ГОСТ Р ИСО 3961-2010; ГОСТ ISO 3657-2016; ГОСТ Р 51445-99; ГОСТ Р 54668-2011; ГОСТ Р 54669-2011; ГОСТ Р 53359-2009; ГОСТ 3624-92; ГОСТ Р ИСО 22935-2-2011; ГОСТ 3624-92; ГОСТ 32892-2014; ГОСТ 3626-73; ГОСТ 23327-98. БГКП, ГОСТ 32901-2014; ГОСТ 30347-2016; ГОСТ ISO 6785-2015...

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

малдың қаңылтырын кесу және бойынша халықаралық талаптарды зерттеді, жануарлар майларының сапалық көрсеткіштерін зерттеді,май өндірудің технологиялық процесі,өт қабының зерттелуі жүргізілді, СҚБ штаммдарының штамдары мен ассоциацияларына арналған тұжырымдамалар мен технологиялар әзірленді,жабдық сатып алынды...

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Негізгі техникалық-экономикалық көрсеткіштер 2019-2020 жылдары анықталады...

Енгізу дәрежесі

Ғылым мен өндіріс саласында өзара тиімді ынтымақтастықты дамыту үшін сүт және ет өңдеу кәсіпорындарымен: Шығыс Қазақстан облысы, Семей қ. Каликанұлы, Арқалық СҚО, ЖК Манашов Алматы облысы. Ешкі сүтті қайта өңдеу бойынша ғылыми-зерттеу жұмыстарының өндірістік базасы - Ақмола облысында орналасқан «Зеренді» асыл тұқымды мал шаруашылығы» ЖШС (шамамен 700 бас «Заенское» тұқымды ешкі)...

Тиімділігі

Ешкі сүтін өндіру мен қайта өңдеуді ұлғайтуға, халықты табиғи сапалы және сирек кездесетін мал шаруашылығының өнімдерімен қамтамасыз етуге, балаларға арналған өнімдердің импортын төмендетуге, ресурс үнемдеуге ықпал етеді. Өнімге бастапқы талаптарды әзірлеу кезеңінде алдын-ала есептемесі көрсеткендей, экономикалық тиімділік 1452,9 мың теңгені, технологияның өтелімділік мерзімі 8,6 айды құрайды, өндіріс тиімділігі - 22%...

Қолдану облысы

Ет өндірісі кәсіпорындарында, ҚР шағын және орта қуатты сүт өнімдерін шығаратын кәсіпорындар, фермерлік және шаруа қожалықтары...

Реферат (Абстракт) - 2019 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

ІҚМ ұшасы мен жартылай ұшасы, өт, өт қабы, өт тасы, бие сүті, құрғақ сүт, ешкі сүті, сүт өнімдері, пробиотикалық ақуыз өнімі.

Жұмыс мақсаты

өнімдердің сапасын, қауіпсіздігін, бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз етуге және тағам мен қайта өңдеу өндірістерінің тиімділігін арттыруға бағытталған халықаралық стандарттар талаптарына сәйкес жануарлардан алынатын өнімдерді қайта өңдеу және сақтауға арналған ғылыми негізделген технологияларды әзірлеу

Зерттеу әдістері

Жұмыста органолептикалық, физика-химиялық зерттеу әдістері, микробиологиялық зерттеу әдістері, техникалық регламенттерге, мемлекеттік стандарттарға сәйкес ауыр металдардың, радионуклидтердің, афлатоксиндердің, пестицидтердің тұздары құрамындағы шикізаттың сапасы мен қауіпсіздігін бағалау әдістері және микробиологиялық қауіпсіздікті белгілеу әдістері қолданылды. Термодинамикалық көрсеткіштерді анықтау - судың белсенділігі AquaLab 4TE құрылғысында жүзеге асырылды.

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

ҚР әр түрлі аймақтарындағы жергілікті тұқымды сиыр етінің сапалық сипаттамаларын зерттей отырып, халықаралық талаптарға сәйкес ірі қара малын мүшелеу және етті сүйектен айырудың стандартын әзірлеу. Барлық биологиялық құнды компоненттерді сақтай отырып, сойылған малдың – жануарлардың майлары мен өт қабының ішектерін қайта өңдеудің кешенді технологиясын құру. Өсімдік шикізатынан биологиялық белсенді қоспасы бар бие сүтінің негізінде балалар және диеталық тамақтану үшін сүт өнімдерін өндірудің технологиялық режимдерін әзірлеу. Сүтте және сүт өнімдерінде құрғақ сүтті анықтаудың ең қолайлы және тиімді әдістемесін әзірлеу және ұсыну. Ферментация процесін қысқартуға және дайын өнімнің шығуын арттыруға ықпал ететін айқын көрінетін пробиотикалық әсері бар өнімді алуға мүмкіндік беретін ақуыз массасын ферментациялау тәсілін жетілдіру.Ешкі сүтінің негізінде, емдік және алдын алу қасиеттеріне бағытталған тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары балалар және диеталық тамақ өнімдерін технологиялық және рецептуралық орындауда, сондай-ақ әзірленген өнімдерді өнеркәсіптік шығаруды ұйымдастыруда мүлдем жаңа өнімдер жасау. Отандық журналдарда 13 мақала, 10 мақала шетелдік басылымдарда және оның ішінде нөлдік емес импакт-факторы бар журналдарда 11 мақала дайындалды және жарияланды. Патент алуға 2 өтінімдер берілді. Дайындалды: 1 магистр –ғылыми қызметкер Тултабаева А. К., 2 доктор PhD Шоман А. Е., Велямов Ш. М диссертацияны қорғауға дайындалды.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

алынған нәтижелер қазақстандық қышқыл сүт өнімдерін басқа елдердің нарығына пайдалы және профилактикалық қасиеттері бар жаңа функционалдық өнімдер ретінде жылжыту үшін, сондай-ақ отандық өндірушіні қолдау үшін пайдаланылатын болады, өйткені осы өнімдерге сұраныс айтарлықтай жоғары болады. Пробиотикалық өнімге қойылатын бастапқы талаптарды әзірлеу сатысында алдын ала есептеу жылдық экономикалық тиімділік 1152,9 мың теңгені құрайтынын көрсетеді, технологияның өтімділік мерзімі 18 айды құрайды, өндірістің рентабельділігі - 9,8% ешкі сүтінен пробиотикалық ақуыз өнімін өндірудің орындылығын көрсетеді.

Енгізу дәрежесі

Сүт және етті қайта өңдейтін кәсіпорындармен ғылым және өндіріс саласында өзара тиімді ынтымақтастықты дамыту туралы шартқа қол қойылды: "Каликанұлы" ШҚ Семей қ., ШҚО, "Арқалық" ШҚ СҚО," Манашов" ЖК Алматы обл. Әзірленген рецептуралар мен технологиялар "Зеренда" ҚШ ЖШС сүт зауытында сынақтан өткізілді және ешкі сүті негізінде балалар және диеталық тамақ өнімдерін өнеркәсіптік шығарумен айналысатын әртүрлі кәсіпорындармен пайдаланылуы мүмкін.

Тиімділігі

жоба ең алдымен әлеуметтік маңызы бар, өйткені оны кеңінен енгізу нәтижелері балалар мен ересектердің денсаулығын жақсартуға бағытталған. Нәтижелер Қазақстанның қышқыл сүт өнімдерін басқа елдердің нарығына пайдалы және профилактикалық қасиеттері бар жаңа функционалды өнімдер ретінде жылжыту үшін, сондай-ақ отандық тауар өндірушілерді қолдау үшін пайдаланылады, өйткені бұл өнімдерге деген сұраныс жоғары болады. Өндірістік шығындар тұрғысынан олардың бағасы сиыр сүтіне негізделген өнімдерге қарағанда жоғары екендігін атап өту керек, бірақ олардың биологиялық құндылығы мен профилактикалық құрамы олардың өндіріске кеңінен енгізілуінің орындылығын негіздейді. Ірі қара мал етін халықаралық стандарттың барлық талаптарын сақтай отырып, жақын және алыс шетелдерге сату мүмкіндігі. Ірі қара малды сою кезінде өндірілген қайталама шикізатты (өт қабы, өт тастар және ірі қара малдары) экспортқа бағытталған өнімді шығару мақсатында кешенді және терең өңдеу технологиясын құру.

Қолдану облысы

- ет өнеркәсібі кәсіпорындары, шағын және орта қуатты сүтті қайта өңдеу кәсіпорындары, ҚР фермерлік және шаруа қожалықтары, медициналық препараттар өндірісі.

2020 жылға арналған есепті көшіру (Орыс тілінде) 2020 жылға арналған есепті көшіру (Ағылшын тілінде)

Реферат (Абстракт) - 2020 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

ІҚМ ұшалары мен жартылай ұшалары, май, өт, өт қабы, ірі қара малдың өт тасы, қышқыл сүт өнімдері, ешкі сүті, бие сүті, құрғақ сүт, тері жабындыларының жай-күйі, ішек микрофлорасы.

Жұмыс мақсаты

Жұмыстың мақсаты: өнімнің сапасын, қауіпсіздігін, бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз етуге, тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің тиімділігін арттыруға бағытталған халықаралық стандарттардың талаптарына сәйкес жануарлардан алынатын өнімдерді қайта өңдеу және сақтау бойынша ғылыми-негізделген технологияларды әзірлеу.

Зерттеу әдістері

Зерттеу жүргізу әдістемесі: Жұмыста органолептикалық, физико-химиялық зерттеу әдістері, микробиологиялық, сонымен қатар ауыр металдар, радионуклидтер, афлатоксиндер, пестицидтер тұздарының құрамына сәйкес шикізаттың сапасы мен қауіпсіздігін бағалау әдістері және шикізат пен дайын өнімнің микробиологиялық қауіпсіздігін анықтау әдістері КО ТР, ҚР СТ, МЕМСТ бойынша жүзеге асырылды.

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

Халықаралық стандарттарға сәйкес ІҚМ ұшаларын мүшелеу және сүйектен айыру технологиялары әзірленді, экспортқа бағдарланған өнімді өндіру мақсатында ішектерді қайта өңдеу технологиялары, сүт өнімдерінде құрғақ сүтті қолдануды айқындаудың сапалы және сандық әдісі, бие сүті негізінде балалар мен диеталық тағамдардың құрамдастырылған өнімдерін өнеркәсіптік шығару технологиясы, мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балаларды тамақтандыру үшін ешкі сүтінен пробиотикалық ақуыз өнімінің технологиясы әзірленді, ешкі сүті негізінде балалар және диеталық тағам өнімдерінің өнеркәсіптік шығарылымы әзірленіп, жолға қойылды. Ұйымның 9 стандарты, 5 әдістемелік ұсыным және 1 аналитикалық шолу әзірленді, 8 өндірістік сынақ актісі, 5 енгізу актісі алынды. ҚР патентін алуға 6 өтінім әзірленіп, тіркелді, ҚР пайдалы моделіне 1 патент алынды. Отандық журналдарға 24 мақала, шетелдік басылымдарға 16 мақала, соның ішінде Скопус базасына кіретін журналдарға 5 мақала, нөлдік емес импакт-факторы бар журналдарға 20 мақала дайындалды және жарияланды. 2 ғылым магистрі, 2 PhD докторы дайындалды.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Алынған нәтижелер пайдалы және профилактикалық қасиеттері бар жаңа функционалды өнімдер ретінде қазақстандық ашыған сүт өнімдерін басқа елдердің нарықтарына жылжыту үшін, сондай-ақ отандық өндірушілерді қолдау үшін пайдаланылатын болады, өйткені бұл өнімдерге сұраныс өте жоғары болады. Экономикалық есептеу биологиялық белсенді қоспалармен байытылған йогурттың 1 тоннасының өзіндік құны 443564 теңгені құрағанын көрсетті. Өндірістің рентабельділік деңгейі байытылған йогурттың орташа нарықтық бағасымен 10% - ды құрады. Өттің және жануар майын өндірудің экономикалық тиімділігін есептеу кептірілген өттің өзіндік құны 1500 теңгені, еріген майдың өзіндік құны 527 теңгені құрағанын көрсетті. Пробиотикалық ақуыз өнімінің өзіндік құны сиыр сүті негізіндегі өнімдермен салыстырғанда жоғары (100 г - 334 тг), бірақ өнімнің биологиялық құндылығы мен профилактикалық құрамдас бөлігі оны өндірудің орындылығын негіздейді. 1 тонна өнімнің жылдық экономикалық тиімділігі 276 мың теңгені құрайды, өндіріс тиімділігі – 15 %.

Енгізу дәрежесі

Енгізу дәрежесі: Сүт және етті қайта өңдейтін кәсіпорындармен ғылым және өндіріс саласында өзара тиімді ынтымақтастықты дамыту туралы шартқа қол қойылды: "ПВП" ЖШС, "Каликанұлы" ШҚ Семей қ., ШҚО, "Арқалық" ШҚ СҚО," Манашов" ЖК Алматы обл. Сүт және сүт өнімдері сынамаларында құрғақ сүттің болуын анықтау әдістемесі ҚазҰАУ Қазақстан-Жапон инновациялық орталығында енгізілді. Ешкі сүті негізіндегі балалар тағамының әзірленген рецептуралары мен технологиялары "Зеренда" ҚШ ЖШС, “Салауатты тамақтанудың ұлттық орталығы” ЖК сүт зауытында енгізілген және оларды ешкі сүті негізіндегі балалар және диеталық тағам өнімдерін өнеркәсіптік шығарумен айналысатын әртүрлі кәсіпорындар пайдалана алады. Мектеп жасына дейінгі және мектеп жасындағы балаларды тамақтандыру үшін ешкі сүтінен пробиотикалық ақуыз өнімінің әзірленген технологиялары Павлодар қ. "Ақжар Өндіріс" Агрофирма ЖШС-де енгізілді.

Тиімділігі

Ірі қара мал етін мүшелеу және сүйектен айыру арналған халықаралық талаптарға сәйкес стандарт еттерді жақын және алыс шетелдерге тиімді бағамен экспорттауға мүмкіндік береді. Ірі қараны союдың ішкі бөлігін - жануарлардың майлары мен өт қабын өңдеудің кешенді технологиялары жаңа ғылыми бағыт болып табылады және өнім өндірушілерге жануарлардан шыққан өнімдердің жаңа түрлерін жасау мен өндіруде жетекші орын алуға мүмкіндік береді. Балалардың тамақтануына арналған протеиндік пробиотикалық өнім технологиясы бойынша іс-шараларды жүзеге асыру ешкі сүтін өндіру мен қайта өңдеудің ұлғаюына, халықтың табиғи және сирек кездесетін жануарлардан алынатын өнімдермен қамтамасыз етілуіне, балалар тағамы импортының азаюына, ресурстарды үнемдеуге ықпал етеді. Өндіріс технологиясы кез-келген сүт өнеркәсібіне бейімделген және арнайы жабдықты қажет етпейді, белгіленген технологиялық режимдер қажетті қасиеттерге ие өнімді өндіруді қамтамасыз етеді, сонымен қатар сүтті ашытудың технологиялық процесін 1,5-2 сағатқа қысқарту арқылы өндірістің өндірістік циклін оңтайландыруды қамтамасыз етеді және бұл ұйытқы өнімділігін арттыруға негіз болады. Сүт өнімдерінде құрғақ сүттің қолданылуын сапалық және сандық тұрғыдан анықтауға арналған әдістемелік ұсынымдар әзірленді (ИФА тесті негізінде). ИФА әдісінің баламасы, коммерциялық және өндірістік маңызы бар, және арбитраж әдісі ретінде даулы мәселелерде қолданылуы мүмкін сүт сарысуы ақуыздарының құрамы бойынша құрғақ сүт құрамын анықтау әдісі жасалды.

Қолдану облысы

Қолданылу саласы - ет өнеркәсібі кәсіпорындары, шағын және орта қуатты сүт өңдеу кәсіпорындары, ҚР фермерлік және шаруа қожалықтары, медициналық препараттар өндірісі.

Тапсырманың шифры, жұмыстар кезеңдері Тапсырманың, этаптың аталымы Тапсырманы, жұмыстардың кезеңін орындайтын ұйымның аббревиатурасы Тапсырма, жұмыстың кезеңі басшысының тегі, аты, әкесінің аты, ғылыми дәрежесі, лауазымы Күтілетін нәтижелер
01 Халықаралық стандарттарға сәйкес ірі қара малдың ұшаларын мүшелеу және сүйектен етті сылып алу технологиясын жасау "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Халықаралық стандарттарға сәйкес ірі қара малдың еттерін кесу және залалсыздандыру технологиялары жасалады
01.01 Халықаралық стандарттарға сәйкес ірі қара малдың ұшаларын мүшелеу және сүйектен етті сылып алу технологиясын жасау "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Халықаралық стандарттарға сәйкес ірі қара малдың ұшасын мүшелеу және сүйегінен етін сылып алуға арналған халықаралық талаптарды әзірлеу
01.02 Халықаралық стандарттарға сәйкес ірі қара малдың ұшаларын мүшелеу және сүйектен етті сылып алу технологиясын жасау "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Халықаралық стандарттарға сәйкес ірі қара малдың жіліктеу және етті сүйегінен бөліп алу технологиясын жасау.
01.03 Халықаралық стандарттарға сәйкес ірі қара малдың ұшаларын мүшелеу және сүйектен етті сылып алу технологиясын жасау "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Халықаралық стандарттар талаптарына сәйкес ірі қара малды бордақылау және жіліктеу стандартының жобасын әзірлеу.
02 Экспортқа бағытталған өнімдерді шығару мақсатында ішкі ағзаларды өңдеу технологиясын әзірлеу "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Экспортқа бағытталған өнімдерді шығару мақсатында ішкі ағзаларды өңдеу технологиясын әзірлеу Қазақстан Республикасының патентін алуға 1 өтінішті тіркеу. Отандық журналдарда және нөлдік емес импакт-факторлы журналдарда 2 мақала дайындалып, жарияланады
02.01 Экспортқа бағытталған өнімдерді шығару мақсатында ішкі ағзаларды өңдеу технологиясын әзірлеу "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Жануардың (малдың) сапалық көрсеткіштерін, май жағудың технологиялық процесін зерделеу; одан әрі өңдеу мақсатында өт қабына зерттеу жүргізу, өт тасының мен өттің өт қабынан бөлінуіне арналған технологиялық параметрлерін жасау
02.02 Экспортқа бағытталған өнімдерді шығару мақсатында ішкі ағзаларды өңдеу технологиясын әзірлеу "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Өт тасын және өтті өт қабынан бөліп алудың технологиялық параметрлерін жасау. Өт тасын және қабын кептіру.
02.03 Экспортқа бағытталған өнімдерді шығару мақсатында ішкі ағзаларды өңдеу технологиясын әзірлеу "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Экспортқа бейімделген өнімдерді шығару мақсатында жануарлар майларын және өт қабын өңдеу технологиясын әзірлеу
03 Бие сүті негізінде жасалған балаларға арналған аралас өнім мен диеталық тамақтанудың өнеркәсіптік өндіру технологиясын жасау. "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Бие сүті негізінде жасалған балаларға арналған аралас өнім мен диеталық тамақтанудың өнеркәсіптік өндіру технологиясы жасалынады. Қазақстан Республикасының патентін алуға 1 өтінішті тіркеу. Отандық журналдарда және нөлдік емес импакт-факторлы журналдарда 2 мақала дайындалып, жарияланады.
03.01 Бие сүті негізінде жасалған балаларға арналған аралас өнім мен диеталық тамақтанудың өнеркәсіптік өндіру технологиясын жасау. "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Биотехнология және электрофизикалық әдістерді қолданумен өсімдік шикізатынан биоқоспаларды әзірлеу.
03.02 Бие сүті негізінде жасалған балаларға арналған аралас өнім мен диеталық тамақтанудың өнеркәсіптік өндіру технологиясын жасау. "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Өсімдік қоспаларымен дайындалған кешенді балалар тағамдары және диеталық тағамдардың рецептурасын жасау.
03.03 Бие сүті негізінде жасалған балаларға арналған аралас өнім мен диеталық тамақтанудың өнеркәсіптік өндіру технологиясын жасау. "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Жоғары сапалы және биологиялық құндылығы бар бие сүті мен өсімдік шикізаты негізінде балалар тағамдарының және диеталық тағамдардың ресурс үнемдейтін технологиясын жасау.
04 Сүт өнімдерінде құрғақ сүтті пайдалануды анықтаудың сапалық және сандық әдісін әзірлеу "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Сүт өнімдерінде құрғақ сүтті пайдалануды анықтаудың сапалық және сандық әдісін әзірленетін болады. Отандық журналдарда және нөлдік емес импакт-факторлы журналдарда 2 мақала дайындалып, жарияланады.
04.01 Сүт өнімдерінде құрғақ сүтті пайдалануды анықтаудың сапалық және сандық әдісін әзірлеу "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Сүт өнімдерінде кептірілген сүтті қолданудың сапалық және сандық анықтау үшін әлемдегі қол жетімді әдіснамалар зерттелетін болады Зертханалық жағдайда қүрғақ сүтті сүт өнімдерінде пайдалану бойынша сапалық және сандық әдістерін өңдеу.
04.02 Сүт өнімдерінде құрғақ сүтті пайдалануды анықтаудың сапалық және сандық әдісін әзірлеу "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Сүт өнімдеріндегі құрғақ сұттің сапалы және сандық анықтау әдістемесін әзірлеу және Қазақстан Республикасының заңнамасына сәйкес әдістемені бекіту.
05 Мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балаларды тамақтандыру үшін ешкі сүтінен пробиотикалық ақуыз өнімінің технологиясын жасау Ешкі сүтіне негізделген балалар және диеталық тағамдарды әзірлеу және өнеркәсіптік өндіру "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Халықаралық тәжірибе зерделенеді, талдау жасалады және Қазақстан Республикасында, Ресей Федерациясында және шетелде ешкі сүті мен оған негізделген өнімдер өндірісінің даму тенденциясы анықталады. Ешкі сүтінен пробиотикалық ақуыз өнімінің технологиясы мектеп жасына дейінгі және мектеп жасындағы балаларды тамақтандыру үшін жасалады. Мектеп жасына дейінгі және мектеп жасындағы балалардың диетасында ақуызды өнімдерді қолдану туралы ұсыныс жасалады. Қазақстан Республикасының инновациялық патентіне өтінім берілетін болады. Ешкі сүтін, сондай-ақ балалар мен мамандандырылған тағамдарды дайындауда қолданылатын тағамдық ингредиенттерді пайдалану ақталады. Формулалар мен технологиялар, стандарттар, ХАССП жүйесі, технологиялық нұсқаулықтар әзірленеді және өнімдер Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің Қоғамдық денсаулықты сақтау комитетінде тіркеледі. Пилоттық партияларды шығару, сонымен қатар ешкі сүтіне негізделген жаңа балалар мен диеталық тағамдардың клиникалық тиімділігін бағалау ұйымдастырылады. Маркетингтік зерттеулер және өнімді сату тендерлеріне қатысу, сонымен қатар ешкі сүтіне негізделген өнімдерді өнеркәсіптік өндіру жүзеге асырылады. Жұмыс Қазақ тамақтану академиясында да, өндірістік нысандарда да, «Зеренді асыл тұқымды фермасы» ЖШС, Ақмола облысы мамандарының қатысуымен жүзеге асырылады
05.01 Мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балаларды тамақтандыру үшін ешкі сүтінен пробиотикалық ақуыз өнімінің технологиясын жасау "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Қазақстанда, Ресейде және шетелде ешкі сүті мен оның өнімдері өндірісінің даму үрдісін талдап, анықтау. Дайын өнімде шикізаттың азық-түлік және биологиялық құндылығын барынша сақтауды қамтамасыз ететін ешкі сүтін биотехнологиялық өңдеу әдістерін, режимдерін және параметрлерін таңдау бойынша теориялық және эксперименттік зерттеулер жүргізу.
05.02 Мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балаларды тамақтандыру үшін ешкі сүтінен пробиотикалық ақуыз өнімінің технологиясын жасау "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Ешкі сүтінен пробиотикалық протеин өнімі технологиясын жасау. Ақуыздың құрылымының механикалық қасиеттерін зерттеу. Ешкі сүтінен пробиотикалық протеин өнімі үшін TШ және TИ әзірлеу. Өндірістік жағдайда ешкі сүтінен пробиотикалық протеин өнімінің бақылау тәжірибелік партиясын өндіру.
05.03 Мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балаларды тамақтандыру үшін ешкі сүтінен пробиотикалық ақуыз өнімінің технологиясын жасау "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Мектепке дейінгі және мектеп оқушыларының рационындағы ақуыз өнімдерін пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлеу
05.04 Ешкі сүтіне негізделген балалар және диеталық тағамдарды әзірлеу және өнеркәсіптік өндіру "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Ешкі сүтін, сондай-ақ балалар мен мамандандырылған тағамдарды дайындауда қолданылатын тағамдық ингредиенттерді пайдалану ақталады. Формулалар мен технологиялар, стандарттар, ХАССП жүйесі, технологиялық нұсқаулықтар әзірленеді және өнімдер Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің Қоғамдық денсаулықты сақтау комитетінде тіркеледі. Пилоттық партияларды шығару, сонымен қатар ешкі сүтіне негізделген жаңа балалар мен диеталық тағамдардың клиникалық тиімділігін бағалау ұйымдастырылады. Маркетингтік зерттеулер және өнімді сату тендерлеріне қатысу, сонымен қатар ешкі сүтіне негізделген өнімдерді өнеркәсіптік өндіру жүзеге асырылады. Жұмыс Қазақ тамақтану академиясында да, өндірістік нысандарда да, «Зеренді асыл тұқымды фермасы» ЖШС, Ақмола облысы мамандарының қатысуымен жүзеге асырылады
05.04.01 Ешкі сүтіне негізделген балалар және диеталық тағамдарды әзірлеу және өнеркәсіптік өндіру "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Ешкі сүтіне негізделген балалар мен мамандандырылған тағамдарды дамыту үшін негіз ретінде пайдаланылатын ешкі сүтін, сондай-ақ тамақ ингредиенттерін пайдалану ақталады. Қазақстанның ешкі шаруашылықтарында бар түрлі тұқымдардың ешкі сүтінің химиялық құрамы бағаланатын болады. Ешкі сүтіне негізделген нәресте мен мамандандырылған тамақтанудың жаңа өнімдеріне арналған формулярлар мен технологиялар әзірленеді. Ешкі сүтін ферментациялау үшін жоғары биохимиялық белсенділігі бар сүт қышқылдары бактерияларының штаммдарының және штаммдарының ассоциациясы іріктеледі. Негізгі азық-түлік ингредиенттерін негіздеу балалардың азық-түлік өнімдерін (қосымша тамақ өнімдері, мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балаларға арналған өнімдер) жасаған кезде жүзеге асырылады. Балалар мен мамандандырылған азық-түлік өнімдеріне арналған технологиялық өнімдерді дамыту үшін зертханалық және жартылай технологиялық жабдықтар сатып алынады.
05.04.02 Ешкі сүтіне негізделген балалар және диеталық тағамдарды әзірлеу және өнеркәсіптік өндіру "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Ешкі сүтіне негізделген балалар мен мамандандырылған өнімдерді өндіруге арналған стандарттар, ХACCP жүйесі және технологиялық нұсқаулықтар жасалады. Пилоттық партияларды шығару және өндірістік технологияларды дамыту ұйымдастырылады. Ешкі сүтіне негізделген нәрестелер мен мамандандырылған тамақтанудың жаңа өнімдерінің химиялық құрамы бағаланады. Нәрестелер мен арнайы тамақ өнімдерін тіркеу Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің Қоғамдық денсаулықты сақтау комитетінде жүзеге асырылады. Жұмыс Қазақ тамақтану академиясында да, өндіріс орындарында да «Зеренді асыл тұқымды фермасы» ЖШС мамандарының қатысуымен жүзеге асырылады, Ақмола облысы
05.04.03 Ешкі сүтіне негізделген балалар және диеталық тағамдарды әзірлеу және өнеркәсіптік өндіру "Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Чоманов Уришбай Чоманович Ешкі сүтіне негізделген нәрестенің және мамандандырылған тамақтанудың жаңа өнімдерінің клиникалық тиімділігі бағаланады. Ешкі сүтінің өнеркәсіптік өндірісі ұйымдастырылады