ОБЩИЕ СВЕДЕНИЯ


ЖТНBR06249304, Мемлекеттік тіркеу нөмірі0118РК01326

АтауыОтандық бактериялық ашытқыларды қолдана отырып түйе сүтінен жаңа сүт өнімдерін (пробиотикалық қасиетімен йогурт, сүзбе, сүзбе массасы, ірімшік, пастерленген сүт ) технологиясын жасау

Басымдық бағытыУстойчивое развитие агропромышленного комплекса и безопасность сельскохозяйственной продукции

Зерттеу типі/түріҚолданбалы зерттеулер

Өтінім берушіТоварищество с ограниченной ответственностью "Lf Company"

Ғылыми жетекшіНармуратова Мейрамкуль Худретовна

МҒТС балдары24.67

Жалпы бекітілген сома60000000


Күтілетін нәтижелер

Майлылығы әртүрлі пастерленген түйе сүті өндірісінің технологиясы мен технологиялық сызбанұсқасы жасалады. Ұзақ сақталатын түйе сүтінің оптималды пастеризация режимі жасалады. Түйе сүті негізінде жаңа сүтқышқылды өнімдерді алу технологиясы жасалады. Түйе сүті негізінде дайындалған жаңа өнімдерді өндіру үшін жасалған технологияны енгізу бойынша ұйым стандарты жасалады және бекітіледі. Зертханалық жағдайда шикізат пен дайын өнімдердің сапасын анықтауда зерттеулер жүргізіледі. Кеден Одағының техникалық регламентіне сәйкес Декларациясын алу үшін және жаңа сүт өнімдерін жасаудың жаға технологиясын ендіру үшін нормативті құжаттарды дайындалады (ұйым стандарты, техникалық шарттар). Өндіріске қажетті қондырғыларды сатып алынады, құрастырылып, іске қосылады. Түйе сүті негізінде жасалатын жаңа өнімдерге 3 Ұлттық патенттеуге өтінім беріледі. Түйе сүтін өндірушілермен өндірісті қажетті шикізатпен қамтамасыз ету үшін келісім-шарт жасалады. Түйе сүтін өндіруші фермерлерге семинарлар жүргізіледі. 3 патент алынады, 3 мақала шығарылады.



КЕҢЕЙТІЛГЕН БАҒДАРЛАМАНЫҢ КӨРСЕТКІШТЕРІ

Реферат (Абстракт) - 2018 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Зерттеу нысаны болып түйе сүті және оның негізінде мамандандырылған тағамдық жаңа өнімдерді алу болып табылады.

Жұмыс мақсаты

Жұмыстың мақсаты - отандық бактериялық ашытқыларды қолдана отырып түйе сүтінен жаңа сүт өнімдерінің (пробиотикалық қасиетімен йогурт, сүзбе, сүзбе массасы, ірімшік, пастерленген сүт ) технологиясын жасау.

Зерттеу әдістері

Зерттеу әдістері - физико-химиялық, биохимиялық, микробиологиялық және газды-сұйықты хроматографиялық әдістер.

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

Жұмыстың жаңалығы. Түйе сүті негізінде мамандандырылған тағамдық сүт өнімдерінің жаңа түрлерін өндіруге арналған жоғары тиімді технологияларды әзірлеу және енгізу. Алынған нәтижелері. Түйе сүті негізінде мамандандырылған тағамдық жаңа өнімдерді алу технологиясы жасалды. Зерттеу нәтижелері бойынша бифидо- және лактобактериялар сарысуларын белсендіру үшін олигосахарид-пребиотиктер алынды.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Әртүрлі майлылықты пастерленген түйе сүтін өндірудің технологиялық схемасы және ұзақ сақталу үшін оптималды режимдері жасалды. Сүтқышқылды сусындар мен йогурт жасаудың технологиясы жасалды, определены критические контрольные точки технологий по системе НАССР жүйесі бойынша технологияның критикалық нүктелері анықталды.

Енгізу дәрежесі

Жамбыл облысы, Жуалы ауданы, Бауыржан Момышулы ауылы, Жібек Жолы көшесі, 3б., «LF Company» ЖШС өндірістік базасында түйе сүтіне негізделген жаңа сүт өнімдерін алуда өндірістік апробациясы жүзеге асырылды.

Қолдану облысы

Қолданылу облысы – сүт өндірісі.

Реферат (Абстракт) - 2018 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Зерттеу нысаны болып түйе сүті және оның негізінде мамандандырылған тағамдық жаңа өнімдерді алу болып табылады.

Жұмыс мақсаты

Жұмыстың мақсаты - отандық бактериялық ашытқыларды қолдана отырып түйе сүтінен жаңа сүт өнімдерінің (пробиотикалық қасиетімен йогурт, сүзбе, сүзбе массасы, ірімшік, пастерленген сүт ) технологиясын жасау.

Зерттеу әдістері

Зерттеу әдістері - физико-химиялық, биохимиялық, микробиологиялық және газды-сұйықты хроматографиялық әдістер.

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

Жұмыстың жаңалығы. Түйе сүті негізінде мамандандырылған тағамдық сүт өнімдерінің жаңа түрлерін өндіруге арналған жоғары тиімді технологияларды әзірлеу және енгізу. Алынған нәтижелері. Түйе сүті негізінде мамандандырылған тағамдық жаңа өнімдерді алу технологиясы жасалды. Зерттеу нәтижелері бойынша бифидо- және лактобактериялар сарысуларын белсендіру үшін олигосахарид-пребиотиктер алынды.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Әртүрлі майлылықты пастерленген түйе сүтін өндірудің технологиялық схемасы және ұзақ сақталу үшін оптималды режимдері жасалды. Сүтқышқылды сусындар мен йогурт жасаудың технологиясы жасалды, определены критические контрольные точки технологий по системе НАССР жүйесі бойынша технологияның критикалық нүктелері анықталды.

Енгізу дәрежесі

Жамбыл облысы, Жуалы ауданы, Бауыржан Момышулы ауылы, Жібек Жолы көшесі, 3б., «LF Company» ЖШС өндірістік базасында түйе сүтіне негізделген жаңа сүт өнімдерін алуда өндірістік апробациясы жүзеге асырылды.

Қолдану облысы

Қолданылу облысы – сүт өндірісі.

Реферат (Абстракт) - 2019 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Зерттеу нысаны болып түйе сүті және оның негізінде мамандандырылған тағамдық жаңа өнімдерді алу болып табылады.

Жұмыс мақсаты

Отандық бактериялық ашытқыларды қолдана отырып түйе сүтінен жаңа сүт өнімдерінің (пробиотикалық қасиетімен йогурт, сүзбе, сүзбе массасы, ірімшік, пастерленген сүт ) технологиясын жасау.

Зерттеу әдістері

Зерттеу әдістері - физико-химиялық, биохимиялық, микробиологиялық және газды-сұйықты хроматографиялық әдістер.

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

Жұмыстың жаңалығы. Түйе сүті негізінде мамандандырылған тағамдық сүт өнімдерінің жаңа түрлерін өндіруге арналған жоғары тиімді технологияларды әзірлеу және енгізу. Алынған нәтижелері. Жобаны жүзеге асыру барысында ҚазҰАУ– ті инновациялық орталығының ғылыми зертханасында физико-химиялық және биохимиялық көрсеткіштері бойынша түйе сүтіне талдаулар жүргізілді. Жүргізілген жұмыс нәтижесінде пробиотикалық қасиеті бар йогурт пен сусынды йогурттың технологиялық схемасы жасалды, сонымен қатар түйе сүті негізінде сүзбе мен сүзбе массасы және ірімшік жасалды. Зертхана жағдайында түйе сүті мен оның негізінде жасалған өнімдерге сапалық зерттеулер жүргізілді.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Түйе сүті мен оның негізінде жасалған өнімдердің химиялық құрамы мен сапалық қасиеті (сынаманы алу және дайындау, майдың, көмірсу, ақуыз, ылғалдылықтың массалық үлесі, тығыздықты, белсенділік және титрленетін қышқылдық, минералды заттар мен жалпы азот мөлшері) ГОСТқа сәйкес анықталды. ГОСТ Р50480-93, ГОСТ 9958-81, ГОСТ 9225-84, ГОСТ 10444. 11-89, ГОСТ 10444.5-85 (СТ СЭВ 3836-82), ГОСТ 30425 сәйкес микробиологиялық көрсеткіштердің стандартты әдістері қолданылды.

Енгізу дәрежесі

Жамбыл облысы, Жуалы ауданы, Бауыржан Момышулы ауылы, Жібек Жолы көшесі, 3б., «LF Company» ЖШС өндірістік базасында түйе сүтіне негізделген жаңа сүт өнімдерін алуда өндірістік апробациясы жүзеге асырылды.

Қолдану облысы

Қолданылу саласы – сүт өндірісі.

2020 жылға арналған есепті көшіру (Орыс тілінде) 2020 жылға арналған есепті көшіру (Ағылшын тілінде)

Реферат (Абстракт) - 2020 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Зерттеу объектісі ретінде түйе сүті «Ербол» (Түркістан қ.,) шаруа қожалығынан және «Шиелі – төрт түлігі» ӘӨК келісімшарт негізінде алынды.

Жұмыс мақсаты

Жұмыс мақсаты - түйе сүті негізінде пастерленген түйе сүті, пробиотикалық қасиеті бар йогурттар, ішілетін йогурт, сүзбе, сүзбе массасы және ірімшік өндірудің технологиясын және технологиялық схемасын жасау боп табылады.

Зерттеу әдістері

Зерттеудің физика-химиялық әдістері мынадай стандарттардың негізінде жасалынды: МЕМСТ 2665-85, МЕМСТ 3624-92, NF04-206 Janvier 1969, МЕМСТ 3625-84, МЕМСТ 3626-73, МЕМСТ 3628-78, МЕМСТ 5867-90, МЕМСТ 23327-98, МЕМСТ 26781-85. Биохимиялық әдістер. Азық-түлік өнімдеріндегі амин қышқылдарының сандық құрамын анықтау үшін, катионды шайырды қолдана отырып амин қышқылдарын бөлуге негізделген ионалмастыру хроматография әдісі қолданылды. Соңынан амин қышқылдарына нингидринді реакцияны жүргізді. Амин қышқылдары құрамын талдау үшін ААА-339 автоматты анализаторы қолданылды. Май қышқылдарының метил эфиріне айналуы негізінде липидтердің май қышқылдарына талдау газ-сұйықтықты хроматографта (Carlo Erba instrument, model GC 8000 Top (Erba Science) жасалынды. Микробиологиялық әдістер. Жұмыс барысында микробиологиялық көрсеткіштерді зерттеудің стандартты әдістері қолданылды: МЕМСТ Р 50480-93, МЕМСТ 9958-81, МЕМСТ 9225-84, МЕМСТ 10444.11-89, МЕМСТ 10444.5-85 (СТ СЭВ 3836-82), МЕМСТ 30425. Бифидобактерия жасушаларының санын Г.И.Гончаровтың жартылай сұйықтықты модификацияланған ортасында, Blaurock ортасында (№8 орта), сонымен қатар, гидролизатты-сүтті және тиагликольді ортада себуді 48-72 сағат аралығында (37±1)°С температурада ұстау арқылы және де Грамм бойынша боялған препараттарды микроскопирлеу арқылы анықтады.

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

Бағдарламаны жүзеге асыру нәтижесінде түйе сүті негізінде сүт өнімдерінің жаңа түрлері алынды: пастерленген түйе сүті, пробиотикалық қасиеттері бар йогурт, ішілетін йогурт, сүзбе, сүзбе массасы, түйе сүті негізіндегі ірімшік. ҚР патенттері алынды: №34513 «Пастерленген түйе сүтін өндіру тәсілі», №34514 «Түйе сүті негізінде ішілетін йогуртты өндіру тәсілі», №34543 «Түйе сүті негізінде пробиотикалық қасиеттері бар йогурт өндіру тәсілі».

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Қарастырылмаған

Енгізу дәрежесі

Қарастырылмаған

Тиімділігі

Бағдарламаны орындау барысындағы жарияланған ғылыми жұмыстар тізімі: 1 Нармұратова Ж.Б., Нармұратова М.Х., Аралбаев Н.А. Бие, қымыз жəне сиыр сүтінің физика-химиялық қасиеттерін салыстырмалы зерттеу// Ізденістер, нəтижелер – Исследования, результаты. №1 (81) 2019. C. 73-79. 2 Н. Аралбаев, Ф. Диханбаева, Ю.А. Юсоф, А. Серикбаева. Изменение содержания водорастворимых витаминов в верблюжьем молоке после сушки//ВЕСТНИК КазНИТУ № 5 (135) 2019. C. 565-568. 3 Н. Аралбаев, Ф. Диханбаева, Ю.А. Юсоф, А. Серикбаева. Сравнительное изучение аминокислотного состава шубата и сухого шубата//ВЕСТНИК КазНИТУ №5 (135) 2019. С. 416-421. 4 К.С. Кулажанов, Н.А. Аралбаев, Ф.Т. Диханбаева, А.Д. Серикбаева, Ю.А. Юсоф Исследование растворимости и плотности сухого верблюжьего молока, полученного методом сублимационной сушки//Вестник Алматинского Технологического Университета. №3 (124). 2019. №3. с. 47-51. 5 Н.А. Аралбаев, Ф.Т. Диханбаева, А.Д. Серикбаева, Ж.С. Набиева Определение размеров частиц сухого цельного верблюжьего молока//Вестник Государственного университета имени Шакарима города Семей. №4 (88). 2019. С. 156-160. 6 Serikbayeva A.D., Shapovalov Yu.A., Aralbayev N.A., Narmuratova M.H., Mateyev Y.Z.Supercritical method of obtaining lactoferrin from mare's and camel's milk // 17th European Meeting on Supercritical Fluids (EMSF 2019) - 7th European Meeting on High Pressure Technology. Ciudad Real (Spain), 8-11th April, 2019.

Қолдану облысы

Сүт өнеркәсібі

Тапсырманың шифры, жұмыстар кезеңдері Тапсырманың, этаптың аталымы Тапсырманы, жұмыстардың кезеңін орындайтын ұйымның аббревиатурасы Тапсырма, жұмыстың кезеңі басшысының тегі, аты, әкесінің аты, ғылыми дәрежесі, лауазымы Күтілетін нәтижелер
01 Майлылығы түрлі пастерленген түйе сүті өндірісінің технологиясы мен технологиялық сызбанұсқасын жасау. Ұзақ сақталатын түйе сүтінің оптималды пастеризация режимі жасау.Түйе сүті негізінде жаңа сүтқышқылды өнімдерді алу технологиясы жасау. Түйе сүті негізінде жасалған жаңа өнімдерді өндіру үшін жасалған технологияны еңгізу ұйым стандартын жасау. ГОСТ 7.32-2001 с»йкес, ҒЗЖ нәтижелері бойынша 2018 жылға аралық есеп дайындау. "Lf Company" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Нармуратова Мейрамкуль Худретовна Майлылығы түрлі пастерленген түйе сүті өндірісінің технологиясы мен технологиялық сызбанұсқасы жасалады. Ұзақ сақталатын түйе сүтінің оптималды пастеризация режимі жасалады. Түйе сүті негізінде жаңа сүтқышқылды өнімдерді алу технологиясы жасалады. Түйе сүті негізінде жасалған жаңа өнімдерді өндіру үшін жасалған технологияны еңгізу ұйым стандарты жасалады. ГОСТ 7.32-2001 с»йкес, ҒЗЖ нәтижелері бойынша 2018 жылға аралық есеп дайындалады.
02 Зертханалық жағдайда шикізат пен дайынө німдердің сапасын анықтауда зерттеулер ж үргізу. Кеден Одағынын техникалық регламентіне сәйкес Декларациясын алу үшін және жаңа сүт өнідерін жасаудың жаңа технологиясын ендіру үшін нормативті құжаттарды дайындау (ұйым стандарты, техникалық шарттар). Өндіріске қажетті қондырғыларды сатып алу, құрастыру, іске қосу. Түйе сүті негізінде жасалатын жаңа өнімдерге 3 Ұлттық патенттеуге өтінім беру. "Lf Company" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Нармуратова Мейрамкуль Худретовна Зертханалық жағдайда шикізат пен дайын өнімдердің сапасын анықтауда зерттеулер жүргізіледі. Кеден Одағынын техникалық регламентіне сәйкес Декларациясын алу үшін және жаңа сүт өнідерін жасаудың жаңа технологиясын ендіру үшін нормативті құжаттарды дайындалады (ұйым стандарты, техникалық шарттар). Өндіріске қажетті қондырғыларды сатып алынады, құрастырылып, іске қосылады.Түйе сүті негізінде жасалатын жаңа өнімдерге 3 Ұлттық патенттеуге өтінім беріледі.
03 Түйе сүтін өндірушілерімен өндірісті қажетті шикізатпен қамтамасыз ету үшін келісім-шарт жасау. Түйе сүтін өндіруші фермерлерге семинарлар жүргізу. 3 патент алу. 3 мақала шығару. "Lf Company" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі Нармуратова Мейрамкуль Худретовна Түйе сүтін өндірушілерімен өндірісті қажетті шикізатпен қамтамасыз ету үшін келісім-шарт жасалады. Түйе сүтін өндіруші фермерлерге семинарлар жүргізіледі. 3 патент алынады. 3 мақала шығарылады.