ОБЩИЕ СВЕДЕНИЯ
ЖТНBR06349612, Мемлекеттік тіркеу нөмірі0118РК01386
АтауыТүркістан облысы суармалы тұзданған топырақтарының мәселесі және оларды топырақ құнарлылығын және ауыл шаруашылыға дақылдарының өнімділігін арттыру инновациялық технологиясын қолдану арқылы шешу
Басымдық бағытыУстойчивое развитие агропромышленного комплекса и безопасность сельскохозяйственной продукции
Зерттеу типі/түріҚолданбалы
Өтінім берушіТоварищество с ограниченной ответственностью "Казахский научно-исследовательский институт почвоведения и агрохимии им.У.У.Успанова"
Ғылыми жетекшіСапаров Абдулла
МҒТС балдары21
Жалпы бекітілген сома450000000
КЕҢЕЙТІЛГЕН БАҒДАРЛАМАНЫҢ КӨРСЕТКІШТЕРІ
Реферат (Абстракт) - 2018 жыл
Реферат (Абстракт) - 2018 жыл
Реферат (Абстракт) - 2019 жыл
2020 жылға арналған есепті көшіру (Орыс тілінде)
2020 жылға арналған есепті көшіру (Ағылшын тілінде)
Реферат (Абстракт) - 2020 жыл
2020 жылға арналған есепті көшіру (Орыс тілінде)
2020 жылға арналған есепті көшіру (Ағылшын тілінде)
Реферат (Абстракт) - 2020 жыл
01 |
Түркістан облысының суармалы тұзданған топырақтарының мәселелері және оларды топырақ құнарлылығын және өнімділігін арттыратын инновациялық технологияны қолдану арқылы шешу |
"Ө.Ө.Оспанов атындағы қазақ топырақтану және агрохимия ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі |
Сулейменов Бейбут Уалиханович |
Жүргізіледі (жасалады):
- 2 пилоттық шаруашылық аумағында ауыл шаруашылық айналымынан шығып қалған тұзды «тастанды» жерлерді игеру технологиясы әзірленеді және сынақтан өткізіледі; 2 тұзды фермалар үшін тұзды көкжиек пен топырақтың сілтілігінің пайда болу карталары құрастырылады; тұздану дәрежесі мен химиясының карталары, 2 тұзданған топырақты шаруа қожалықтары үшін тұздың көкжиегінің және топырақтың сортаңдануының карталары;
- 25 000 гектар аумақта 3 топырақ картасы жасалады;
- топырақ деградациясының критерийлері әзірленеді және 25000 га аумақта топырақ жамылғысының 3 деградациялық картасы құрастырылады;
- топырақтың бонитировкалық шкаласы жасалынады және 25000 га жердің бонитеттік баллдарының 3 картасы құрастырылады;
- әрбір пилоттық шаруашылықтың жалпы ауданы 1500 га жерге топырақ тұздану дәрежелері бойынша бағалау нәтижелері алынады;
- 3 пилоттық шаруашылық аумағында топырақты тұзсыздандырудың биологиялық әдісін өндірістік сынақтан өткізіледі;
- дәндік жүгері өнімділігін 20-30 пайызға артуы есебінен 3 пилоттық шаруашылықта тұзданған топырақтартың құнарлылығын және егін шығымдылығын арттыру үшін технология енгізілетін болады;
- 1 гектарға жұмсалатын шығындардың сметасын көрсете отырып, өтелу кезеңін көрсететін өнімділікті жоғарылату есебінен шығындарды көрсететін технологияның тиімділігіне талдау жасалынады;
- тұзданған топырақтардың биологиялық белсенділігін арттыратын микробиологиялық препарат әзірленеді;
- 4 мақала ғылыми журналдарда, 3 мақала импакт-факторы нөлден жоғары ғылыми журналдарда, ҚР БҒМ ККСОН ұсынған журналдарда 3 мақала жарияланады;
- енгізілген технологияның артықшылықтарын көрсету үшін 3 «Егінжай күні» өткізіледі;
- 3 ұсыным дайындалады және шығарылады;
- 2 докторант дайындалады. |
01.01 |
Түркістан облысының суармалы тұзданған топырақтарының мәселелері және оларды топырақ құнарлылығын және өнімділігін арттыратын инновациялық технологияны қолдану арқылы шешу |
"Ө.Ө.Оспанов атындағы қазақ топырақтану және агрохимия ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі |
Сулейменов Бейбут Уалиханович |
Зерттеу нысанының ГАЖ-ы жасалынады; Жерсерігі астының аумағы-таңдалатын болады, ғарыштық және жер-бетілік түсірілім жүргізіледі және жобаның МБ қалыптастырылады; Топырақтың тұздануының дешифрлеудің алгоритмдері әзірленеді; Топырақтардың тұздану және сортаңдану карталары құрастырылады; Тыңайған тұзданған жерлерді игеру технологиясын әзірлеу мақсатында отандық және шетелдік (Германия) инновациялық мелиорантттарды пайдалану арқылы далалық тәжірибелер жүргізу үшін пилоттық шаруашылықтар анықталады; Тұзданған топырақтарды тұзсыздандырудың биологиялық әдісін өндірістік сынақтан өткізу мақсатында пилоттық шаруашылықтарды таңдау үшін көрнекті пилоттық аумақтар таңдалынады; Көрнекті пилоттық аумақтың тұздылық түсірілім нәтижелері алынады және олар алқаптық ақпараттық жүйесінің жалпы базасына енгізіледі; Топырақтың тұздану дәрежелерінің карталары құрастырылады және эксперимент жүргізу үшін пилоттық шаруашылықтар таңдалынады; Пилоттық шаруашылықтар аумағына детальдық (1:2000) тұздылық түсірілім нәтижелері алынады және олар алқаптық ақпараттық жүйесінің МБ-на енгізіледі; Тұзданған топырақтардың дәрежелерінің, химизмінің және 1-ші тұзды горизонттық тұздану тереңдігінің картасы құрастырылады; Тамыр сабақтарын дайындау үшін қолайлы аумақ таңдалынады; Аумаққа рекогносцировтық зерттеу жүргізіледі және 25 мың га аумақтың топырақ картасы құрастырылады; Топырақтардың морфологиялық, химиялық, физикалық, физикалық-химиялық қасиеттері зерттеледі; Топырақтық мәлімет базасы жасалады; Топырақ деградациясының критерийлері әзірленеді және 25000 га аумақтың топырақ жамылғысының деградациясы картасы құрастырылады; Топырақтың бонитировтық шкаласын жасалады және 25000 га жердің бонитеттік баллдарының картасын құрастыру; Әрбір пилоттық шаруашылықтың 500 га жерінің топырақтарын тұздану дәрежелері бойынша бағалау нәтижелері алынады; Әрбір пилоттық шаруашылықтың 500 га жерінің таопырақтарын жалпы гумусының, жеңіл ыдырайтын азотының, жылжымалы фосфорының, алмаспалы калийінің құрамы бойынша бағалау нәтижелері алынады. Жоспарланған өнімділік үшін минералдық тыңайтқыштың дозасы есептеледі; тұзданған топырақтардың құнарлылығын және жүгері дәнінің өнімділігін арттыру технологиясы өндіріске 500 га жерге енгізіледі; Жүгерінің өнімділігі бойынша және ендірілетін технологияның экономикалық тиімділігі бойынша ақпараттар алынады; Топырақ үлгілері алынады, топырақтың биологиялық белсенділігі анықталынады, микробтық қауымдастыққа талдау жасалынады және микроағзалардың таза мәдени түрі бөлініп алынады; Штамдардың коллекциясы жасалынады және олардың тиімділігі бағаланады. Белсенді штаммдар алынады және молекулярлық әдістер арқылы олардың идентификациясы жүргізіледі. Микроағзалардың белсенді штаммдарын жерсіндіру және енгізу әдістері қарастырылады.
Пилоттық шаруашылықтардың фермерлері дайындалады. Технологияның енгізілуінің артықшылығы фермерлерге және жұртшылыққа көрсетіледі.
1 - «Егінжай күні» өткізіледі.
Ғылыми журналдарда 2 мақала жарияланады.
ГОСТ 7.32-2001 бойынша 2018 жылға жылдық есеп берілетін болады. |
01.02 |
Түркістан облысының суармалы тұзданған топырақтарының мәселелері және оларды топырақ құнарлылығын және өнімділігін арттыратын инновациялық технологияны қолдану арқылы шешу |
"Ө.Ө.Оспанов атындағы қазақ топырақтану және агрохимия ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі |
Сулейменов Бейбут Уалиханович |
Зерттеу нысанының ГАЖ жаңа мәліметтермен толықтырылады; Жерсерігі астының аумағы-таңдалатын болады, ғарыштық және жер-бетілік түсірілім жүргізіледі және жобаның МБ қалыптастырылады; Топырақтың тұздануының дешифрлеудің алгоритмдерінің соңғы нұсқасы әзірленеді; Топырақтардың тұздану және сортаңдану карталарының соңғы нұсқасы құрастырылады; Тыңайған тұзданған жерлерді игеру технологиясын әзірлеу мақсатында отандық және шетелдік (Германия) инновациялық мелиорантттарды пайдалану арқылы далалық тәжірибелер жүргізу үшін пилоттық шаруашылықтар анықталады; Әрбір пилоттық шаруашылықтың топырақтарындағы жалпы гумустың, жеңіл ыдырайтын азоттың, жылжымалы фосфордың, алмаспалы калийдің құрамы бойынша бағалау нәтижелері алынады. Жоспарланған өнімділік үшін минералдық тыңайтқыштың дозасы есептелінеді; Ауылшаруашылық айналымнан шығып қалған «тастанды» жерлерді қайта игеру әдісінің анағұрлым тиімді нұсқалары таңдалады; пилоттық шаруашылықтар аумағына детальдық (1:2000) тұздылық түсірілім нәтижелері алынады және олар алқаптық ақпараттық жүйесінің МБ-на енгізіледі; Топырақтарды тұзсыздандырудың биологиялық әдісін өндірістік сынақтан өткізу бойынша тәжірибе орындалады; Жалаң мияны пайдалану арқылы тұзданған топырақтарды тұзсыздандырудың биологиялық әдісіне баға беріледі; Аумаққа рекогносцировтық зерттеу жүргізіледі және 25 мың га аумақтың топырақ картасы құрастырылады; Топырақтардың морфологиялық, химиялық, физикалық, физикалық-химиялық қасиеттері зерттеледі; Мәліметтер базасын жасау үшін 2019 жылдың мәліметтері енгізіледі; 25000 га аумақтың топырақ жамылғысының деградациялық картасы құрастырылады; Топырақты бағалау шкаласы жасалынады және 25000 га жердің бонитеттік баллдарының картасы құрастырылады; Әрбір пилоттық шаруашылықтың 500 га жерінің топырақтары тұздану дәрежелері бойынша бағалау нәтижелері алынады; Әрбір пилоттық шаруашылықтың 500 га жерінің топырақтары жалпы гумусының, жеңіл ыдырайтын азотының, жылжымалы фосфорының, алмаспалы калийінің құрамы бойынша бағалау нәтижелері алынады. Жоспарланған өнімділік үшін минералдық тыңайтқыштың дозасы есептеледі; Тұзданған топырақтардың құнарлылығын және жүгері дәнінің өнімділігін арттыру технологиясы өндіріске 500 га жерге енгізіледі; Жүгерінің өнімділігі бойынша және ендірілетін технологияның экономикалық тиімділігі бойынша ақпараттар алынады; Технологияны өндіріске енгізу шығыны анықталынады; Технологияның өз құнын қайтару мерзімі анықталынады; Жыл сайын жаңа әдеби мәліметтермен толықтырылады; Топырақ үлгілері алынады, топырақтың биологиялық белсенділігі анықталынады, микробтық қауымдастыққа талдау жасалынады және микроағзалардың таза мәдени түрі бөлініп алынады; Штамдардың коллекциясы жасалынады және олардың тиімділігі бағаланады, белсенді штаммдар алынады және молекулярлық әдістер арқылы олардың идентификациясы жүргізіледі. Микроағзалардың белсенді штаммдарын жерсіндіру және енгізу әдістері қарастырылады; Топыраққа белсенді штаммдарды жерсіндіру бойынша тәжірибелер жүргізіледі; Пилоттық шаруашылықтардың фермерлеріне тұздану карталарын, агрохимиялық картограммаларды пайдалануды және технология элементтерін - егуден алдын тұқымды өңдеуді, өсімдікті вегетациялық кезеңдерінде бүркуді үйренеді.
Технологияның енгізілуінің артықшылығы фермерлерге және жұртшылыққа көрсетіледі.
1 - «Егінжай күні» өткізіледі.
Ғылыми журналдарда 2 мақала жарияланады.
ГОСТ 7.32-2001 бойынша 2019 жылға жылдық есеп берілетін болады. |
01.03 |
Түркістан облысының суармалы тұзданған топырақтарының мәселелері және оларды топырақ құнарлылығын және өнімділігін арттыратын инновациялық технологияны қолдану арқылы шешу |
"Ө.Ө.Оспанов атындағы қазақ топырақтану және агрохимия ғылыми-зерттеу институты" жауапкершілігі шектеулі серіктестігі |
Сулейменов Бейбут Уалиханович |
Зерттеу нысанының ГАЖ жаңа мәліметтермен толықтырылады; Әрбір пилоттық шаруашылықтың топырақтарындағы жалпы гумустың, жеңіл ыдырайтын азоттың, жылжымалы фосфордың, алмаспалы калийдің құрамы бойынша бағалау нәтижелері алынады. Жоспарланған өнімділік үшін минералдық тыңайтқыштың дозасы есептелінеді; Ауылшаруашылық айналымнан шығып қалған «тастанды» жерлерді қайта игеру әдісінің соңғы нұсқасы таңдалады; Жалаң мияны пайдалану арқылы тұзданған топырақтарды тұзсыздандырудың биологиялық әдісіне баға беріледі; Аумаққа рекогносцировтық зерттеу жүргізіледі және 25 мың га аумақтың топырақ картасы құрастырылады; Топырақтардың морфологиялық, химиялық, физикалық, физикалық-химиялық қасиеттері зерттеледі; Мәліметтер базасын жасау үшін 2020 жылдың мәліметтері енгізіледі; 25000 га аумақтың топырақ жамылғысының деградациялық картасы құрастырылады; Топырақты бағалау шкаласы жасалынады және 25000 га жердің бонитеттік баллдарының картасы құрастырылады; Әрбір пилоттық шаруашылықтың 500 га жерінің топырақтары тұздану дәрежелері бойынша бағалау нәтижелері алынады; Әрбір пилоттық шаруашылықтың 500 га жерінің топырақтары жалпы гумусының, жеңіл ыдырайтын азотының, жылжымалы фосфорының, алмаспалы калийінің құрамы бойынша бағалау нәтижелері алынады. Жоспарланған өнімділік үшін минералдық тыңайтқыштың дозасы есептеледі; Тұзданған топырақтардың құнарлылығын және жүгері дәнінің өнімділігін арттыру технологиясы өндіріске 500 га жерге енгізіледі; Жүгерінің өнімділігі бойынша және ендірілетін технологияның экономикалық тиімділігі бойынша ақпараттар алынады; Технологияны өндіріске енгізу шығыны анықталынады; Технологияның өз құнын қайтару мерзімі анықталынады; Жыл сайын жаңа әдеби мәліметтермен толықтырылады; Топыраққа белсенді штаммдарды жерсіндіру бойынша тәжірибелер жүргізіледі; Пилоттық шаруашылықтардың фермерлеріне тұздану карталарын, агрохимиялық картограммаларды пайдалануды және технология элементтерін - егуден алдын тұқымды өңдеуді, өсімдікті вегетациялық кезеңдерінде бүркуді үйренеді. Технологияның енгізілуінің артықшылығы фермерлерге және жұртшылыққа көрсетіледі. Технологияның артықшылықтарын көрсету үшін 1 - «Егінжай күні» өткізіледі; 3 ұсыныс әзірленеді және шығарылады; ғылыми мақалаларда нөлден жоғары импакт-факторы бар 3 мақала, сонымен қатар ҚР БҒМ БҒСБК ұсынған журналдарда 3 мақала жарияланады. ГОСТ 7.32-2001 бойынша 2020 жылға жылдық және қорытынды есеп берілетін болады. |