ОБЩИЕ СВЕДЕНИЯ


ЖТНAP08955357, Мемлекеттік тіркеу нөмірі0120РК00437

АтауыКомпозитті қоспалардың ұнынан қант қолданбай нан-тоқаш және ұнды кондитерлік өнімдер алудың жоғары тиімділікті технологиясын жасау

Басымдық бағытыУстойчивое развитие агропромышленного комплекса и безопасность сельскохозяйственной продукции

Зерттеу типі/түріҚолданбалы

Өтінім берушіАкционерное общество "Алматинский технологический университет"

Ғылыми жетекшіМулдабекова Баян Жаксылыковна

МҒТС балдары30

Жалпы бекітілген сома5000000


Күтілетін нәтижелер

Бұршақ тұқымдас дақылдардың композитті ұнынан нан-тоқаш және кондитерлік өнімдердің ассортиментін алу технологиясы жасалды, бұл қантты рецепттен шығаруға, өндіріс процесінің ұзақтығын қысқартуға, дайын өнімнің сапасын жақсартуға, еңбек өнімділігін арттыруға және нан-кондитерлік кәсіпорындардың әлеуметтік-экономикалық көрсеткіштерін арттыруға мүмкіндік береді. Жоба нәтижесінде келесілер дайындалды және жарияланды: - Web of Science дерекқорындағы 1 (бірінші), 2 (екінші) немесе 3 (үшінші) квартилдерге енгізілген және (немесе) Scopus мәліметтер базасында CiteScore 50 (елу) процентильге ие кем дегенде 1 (бір) мақала немесе рецензияланған ғылыми басылымдағы шолулар; - нөлдік емес импакт-факторы бар шетелдік және (немесе) отандық (БжҒССБК ұсынған)басылымдағы кемінде 1 (бір) мақала. Барлық жоспарланған тапсырмалар орындалды


2020 жылға арналған есепті көшіру (Орыс тілінде)

Реферат (Абстракт) - 2020 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Зерттеу нысандары – жоғары және бірінші сортты бидай ұны, қант қызылшасы, бұршақ тұқымдас дақылдар

Жұмыс мақсаты

Жобаның мақсаты - бұршақты дақылдар мен кептірілген қант қызылшасының құрамды қоспаларының ұнын қолданатын нан-тоқаш және кондитерлік өнімдердің инновациялық жоғары өнімді технологиясын жасау, өндірістің технологиялық процесін төмендету, еңбек өнімділігін арттыру және нан-тоқаш пен ұнның әлеуметтік-экономикалық көрсеткіштерін арттыру. кондитерлік кәсіпорындар.

Зерттеу әдістері

Физико-химиялық және микробиологиялық әдістер

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

2020 жылдың қазан-қараша айларында біз шикізатты, компонентті материалдарды, химиялық реагенттер мен жабдықтар сатып алдық, сонымен қатар бұршақ тұқымдас дақылдардан құрама ұн алдық, қант қызылшасын кептірудің технологиялық режимін жасадық және одан ұнтақ алдық.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

2021 жылы алынатын болады

Қолдану облысы

Нан және кондитерлік өнімдер шығаратын кәсіпорындар

2021 жылға арналған есепті көшіру (Орыс тілінде) 2021 жылға арналған есепті көшіру (Ағылшын тілінде)

Реферат (Абстракт) - 2021 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Зерттеу нысандары – жоғары және бірінші сортты бидай ұны, қант қызылшасы, бұршақ тұқымдас дақылдар

Жұмыс мақсаты

Жобаның мақсаты - бұршақты дақылдар мен кептірілген қант қызылшасының құрамды қоспаларының ұнын қолданатын нан-тоқаш және кондитерлік өнімдердің инновациялық жоғары өнімді технологиясын жасау, өндірістің технологиялық процесін төмендету, еңбек өнімділігін арттыру және нан-тоқаш пен ұнның әлеуметтік-экономикалық көрсеткіштерін арттыру. кондитерлік кәсіпорындар.

Зерттеу әдістері

Органолептикалық, физико-химиялық және микробиологиялық әдістер

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

Бұршақ тұқымдас дақылдардың композитті ұнынан нан-тоқаш және кондитерлік өнімдердің ассортиментін алу технологиясы жасалды, бұл қантты рецепттен шығаруға, өндіріс процесінің ұзақтығын қысқартуға, дайын өнімнің сапасын жақсартуға, еңбек өнімділігін арттыруға және нан-кондитерлік кәсіпорындардың әлеуметтік-экономикалық көрсеткіштерін арттыруға мүмкіндік береді. Жоба нәтижесінде келесілер дайындалды және жарияланды: - Web of Science дерекқорындағы 1 (бірінші), 2 (екінші) немесе 3 (үшінші) квартилдерге енгізілген және (немесе) Scopus мәліметтер базасында CiteScore 50 (елу) процентильге ие кем дегенде 1 (бір) мақала немесе рецензияланған ғылыми басылымдағы шолулар; - нөлдік емес импакт-факторы бар шетелдік және (немесе) отандық (БжҒССБК ұсынған)басылымдағы кемінде 1 (бір) мақала. Барлық жоспарланған тапсырмалар орындалды

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

Алынған зерттеу нәтижелері негізінде бұршақ дақылдарының құрғақ ұны мен кептірілген қант қызылшасын пайдалана отырып, қазақстандық сортты бидай ұнынан нан-тоұаш және ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді дайындаудың рецепті мен технологиялық режимдері әзірленді. Нәтижелер құрамды ұн мен қант қызылшасы алынған өнімдердің құрамындағы кальций, темір, калий, фосфор, А дәрумені, В2 дәрумені, Е дәрумені, РР дәрумені және басқа да пайдалы қасиеттерін арттыратынын көрсетті. Микробиологиялық көрсеткіштер белгіленген нормалар мен талаптарға сәйкес келеді, оның ішінде мезофильді аэробты және факультативті анаэробты микроорганизмдердің мазмұны, зерттелген нан құрамындағы ашытқы мен көгеру бақылау үлгісімен салыстырғанда ең төмен нәтиже көрсетті. Нәтижесінде бұршақ дақылдарының композитті ұнының қолданылуы нан өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығының артуына ықпал ететіні дәлелденді, ал қант қызылшасының кептірілген ұнтағын қолдану қантты рецепттен толығымен алып тастауға мүмкіндік береді.

Енгізу дәрежесі

Бұл технологияны нан өнімдері мен рецептілерді өндірісте қолдану нан өнімдерінің ассортиментін кеңейтуге, өндіріс процесінің ұзақтығын қысқартуға, дайын өнімнің сапасын жақсартуға, еңбек өнімділігін арттыруға мүмкіндік береді.

Тиімділігі

Бұл технология нан-тоқаш және кондитерлік кәсіпорындардың әлеуметтік-экономикалық көрсеткіштерін жақсартуға көмектеседі.

Қолдану облысы

Нан және кондитерлік өнімдер шығаратын кәсіпорындар