ОБЩИЕ СВЕДЕНИЯ


ЖТНAP09561622, Мемлекеттік тіркеу нөмірі0121РК00583

АтауыҚазақстанда өсірілген дәнді-бұршақты дақылдардың тұқымынан жасалған ұнды қолдана отырып, глютенсіз ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу

Басымдық бағыты

Зерттеу типі/түріҚолданбалы

Өтінім берушіАкционерное общество "Казахский университет технологии и бизнеса"

Ғылыми жетекшіОмаралиева Айгуль Махмутовна

МҒТС балдары30

Жалпы бекітілген сома7233263

ҰҒК шешімі
Файл жоқ


Күтілетін нәтижелер

глютенсіз кондитерлік өнімдердің 2 рецептурасы мен технологиясы әзірленді; өнімдердің химиялық құрамына кешенді бағалау, глютенсіз кондитерлік өнімдердің тағамдық, энергетикалық құндылығы мен қауіпсіздігі бойынша бағалау жүргізілді; ноқат ұнын әзірлеу және ұннан жасалған кондитерлік өнімдер өндірісінің технологиялық процесін ұйымдастыру бойынша 2 технологиялық ұсынымдар әзірленді; ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру тәсілі бойынша 2 технологиялық нұсқаулықтар әзірленді, Scopus базасына кіретін рецензияланатын ғылыми басылымға көрсеткіші 35 (отыз бес) кем емес болатын 1 ғылыми мақала әзірленді, өндірісте әзірленген технологияға 1 тәжірибелік-өнеркәсіптік апробация жүргізілді және өнер-тапқыштық патентке 1 өтінім берілді.


2021 жылға арналған есепті көшіру (Орыс тілінде) 2021 жылға арналған есепті көшіру (Ағылшын тілінде)

Реферат (Абстракт) - 2021 жыл

Зерттеу, әзірлеу немесе жобалау объектісі

Ноқаттың "Мирас 07" сорты, глютенсіз ұннан жасалған кондитерлік өнімдер

Жұмыс мақсаты

Қазақстандық селекциядан алынған дәнді-бұршақ тұқымдастар шикізаты негізінде глютенсіз кондитерлік өнімдердің технологиясын әзірлеу

Зерттеу әдістері

Зерттеулерде шикізат пен дайын өнімді бақылауды жүзеге асыруға мүмкіндік беретін ҚР, МЕМСТ, ISO, ICC, AACC стандарттары негізінде жалпы қабылданған зерттеу әдістері қолданылды

Алынған нәтижелер мен олардың жаңалығы

глютенсіз кондитерлік өнімдердің 2 рецептурасы мен технологиясы әзірленді; өнімдердің химиялық құрамына кешенді бағалау, глютенсіз кондитерлік өнімдердің тағамдық, энергетикалық құндылығы мен қауіпсіздігі бойынша бағалау жүргізілді; ноқат ұнын әзірлеу және ұннан жасалған кондитерлік өнімдер өндірісінің технологиялық процесін ұйымдастыру бойынша 2 технологиялық ұсынымдар әзірленді; ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру тәсілі бойынша 2 технологиялық нұсқаулықтар әзірленді, Scopus базасына кіретін рецензияланатын ғылыми басылымға көрсеткіші 35 (отыз бес) кем емес болатын 1 ғылыми мақала әзірленді, өндірісте әзірленген технологияға 1 тәжірибелік-өнеркәсіптік апробация жүргізілді және өнер-тапқыштық патентке 1 өтінім берілді.

Негізгі конструктивтік және техникалық-экономикалық көрсеткіштері

ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің ассортиментін кеңейту және оларды целиакиямен дертіне шалдыққан науқастардың глютенсіз диетасын сақтау үшін тұтынушылардың тамақтануында қолдану үшін ұсыныстар.

Енгізу дәрежесі

ҒЗЖ нәтижелері «КУН БЕЛЬ» АШӨК жүзеге енгізілді

Тиімділігі

ұсынылып отырған технология тұтынушылардың ұннан жасалған кондитерлік өнімдерге қазақстандық өндірушілердің глютенсіз өнімдер импортына тәуелділігін төмендетуге, функционалдық және мамандандырылған өнімдер өндірісін жолға қоюға, сондай-ақ отандық шикізаттан глютенсіз өнімдер ассортиментін кеңейтуге мүмкіндік береді.

Қолдану облысы

тамақ және өңдеу өнеркәсібі